Gazdaság

2015.07.15. 09:59

Vegyük át a jó mintát - A kötelező felelősségbiztosítás része legyen a vadkár is?

Az Országos Magyar Vadászkamara kezdeményezi, hogy a vadelütésekből származó károk kifizetése épüljön be a kötelező gépjármű felelősségbiztosításba.

Tremmer Tamás

Nyaranta mindig több vadbaleset történik, mint az év más időszakaiban. Ennek egyik oka, hogy ezek a hónapok a természetben élő állatok legaktívabb párzási időszakát jelentik. Többek között július második felében kezdődik az őzek üzekedése, amikor a vadak a szokásosnál is figyelmetlenebbek. Ez a faj jelenti az autósokra a legnagyobb veszélyt, az állatok váratlan felbukkanására nem lehet igazán felkészülni, nyilatkozta lapunknak Pap Gyula, a Veszprém Megyei Vadászkamara elnöke, aki egyben az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) sportvadász alelnöke is egyben.

A mai helyzet szerint vadelütés esetén mindenki viseli a maga kárát: az autóban keletkezett kárt a járműtulajdonos, a vad elpusztulása miatti veszteséget pedig a vadgazda viseli. A kárt elkerülendő, azt megelőző lépésként a casco-biztosítás nyújthat védelmet. Fontos tudni, hogy a casco csak az autóban esett kárt téríti. A személyi sérülésekre és a vad értékének megtérítésére nem terjed ki. Ezekre kiegészítő biztosításokat szoktak ajánlani a biztosítótársaságok. Ezekkel azonban nem mindenki él, a veszélyeztetettség azonban fennáll.

Pap Gyula jelezte, a vadászok maguk is közlekednek. Érzik, tudják, hogy egy vadelütés során az autóban akár milliós nagyságrendű is lehet a kártétel, ami hátrányosan érinti a járműtulajdonosokat. Éppen ezért az OMVK kezdeményezte, hogy a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítását terjesszék ki a vadkárra is, képezze az alapbiztosítás részét. Erre több jó gyakorlat is van egyes uniós tagországokban, ezek mintáját kellene követni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!