Gazdaság

2015.12.20. 14:24

Előtérben a horgászat - A jövő évtől szélesebb körűvé válik a halgazdálkodási jog hasznosítása

A jogszabályi változások eredményeképpen a természetes vizeken a halászat helyett a horgászati hasznosítás került előtérbe. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) bevonásával szélesebb körűvé válik a hasznosítás.

Szélesebb körűvé válik a halgazdálkodási jog hasznosítása a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló törvény módosítása eredményeként - hangsúlyozza a Földművelésügyi Minisztérium (FM) által kiadott közlemény. Az FM-en belül 2014 nyarán létrejött a Horgászati és Halgazdálkodási Főosztály, amelynek a neve is igazodik az új ágazati törvényhez.

A tájékoztatásban a szaktárca rámutat: az országgyűlés által a közelmúltban elfogadott törvénymódosítás megerősíti a természetes vizek horgászati célú halgazdálkodási hasznosítására tett eddigi erőfeszítéseket. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) bevonása a folyamatba a halgazdálkodási jog eddiginél szélesebb körű hasznosítását teszi lehetővé. A jövőben kijelölés útján is odaítélhető a halgazdálkodási jog, nemcsak vagyonkezelési vagy haszonbérleti szerződéssel - ezt is tartalmazza a halgazdálkodásról és a hal védelméről szóló jogszabály módosítása, amelyet nemrégiben fogadott el a ház. A változtatás a 15 év után hamarosan lejáró halgazdálkodási jogokra vonatkozó haszonbérleti szerződéseket követően is biztosítja a vízterületek hasznosítását. Ennek értelmében az ágazatért felelős miniszter a halgazdálkodási jogok gyakorlására kijelölheti a horgászegyesületek országos érdekképviseletét ellátó, bírósági nyilvántartásba vett szervezetet. Ahogy a változtatás indoklásában szerepel, idén 673, míg jövőre mintegy 300 vízterület haszonbérleti szerződése jár le.

A Balaton hazánk legnépszerűbb természetes horgászvize. Nem is kell ennél szebb, jobb!
Fotó: Tremmer Tamás

A módosítás fideszes előterjesztője, Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke szerint csaknem 320 ezer tagot számláló szervezetének bevonása lehetővé teszi a halgazdálkodási jog minél szélesebb körű hasznosítását. A nem nyilvános pályázat, hanem kijelölés útján történő halgazdálkodás feltételeit a miniszter rendeletben határozza meg. A miniszter az új haszonbérleti vagy vagyonkezelési szerződés hatályba lépéséig jogosult legfeljebb egy évig meghosszabbítani a meglévő szerződés hatályát.

A MOHOSZ számára kijelöléssel át nem adott, jellemzően önkormányzati vagy magántulajdonú érdekeltségben lévő és lejáró haszonbérletű vizek esetében a 2015 végén, illetve 2016-ban megjelenő nyilvános pályázatok keretében választják ki az új halgazdálkodásra jogosultat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!