Gazdaság

2015.12.20. 14:24

Tíz éves kortól szükséges vizsgázni

Az állami horgászvizsgára már a tizedik életév betöltésétől lehet jelentkezni.

Tremmer Tamás

Horgászvizsgára minden, a jelentkezés napján tizedik életévét betöltött fiatal jelentkezhet. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NEBIH) honlapjáról letölthető a 68 oldalas, 66 halfaj fényképét is tartalmazó horgászvizsgára való felkészülést segítő tankönyv. Ennek elsajátítása alapjául szolgálhat a sikeres vizsgának.

Az állami horgászvizsgán a következő ismeretekről kell számot adni: a halgazdálkodási és halvédelmi jogszabályok; a Magyarországon élő halfajok meghatározása, főbb biológiai jellemzői; az alapvető horgászmódszerek; a horgászzsákmánnyal való kíméletes bánásmód; a vízparti és a csónakból történő horgászat legfontosabb biztonsági szabályai; a halászati őrzés horgászokat érintő alapvető ismeretei; a horgászattal kapcsolatos legfontosabb vízügyi, természet- és környezetvédelmi szabályok; az egyesületi tagságból eredő jogok és kötelezettségek, a horgász-szervezetek szerepe; a horgászattal kapcsolatos helyszíni hatósági és rendészeti intézkedések; a horgászrendi szabályozások szerepé, valamint horgászetika.

Bodó Máté egy naphallal. Már fiatalon el lehet kezdeni
Fotó: Tremmer Tamás

A horgászvizsga írásbeli, valamint szóbeli feladatok megoldásából áll. A sikeres állami horgászvizsgát követően, a kormányhivatal földművelésügyi igazgatósága állami horgászvizsga-bizonyítványt állít ki.

A Bakony-Balaton Horgász Szövetség a Veszprém Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóság szakmai irányításával és felügyelete mellett Balatonalmádiban, Csabrendeken, Várpalotán és Veszprémben működtet horgászvizsga-bizottságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!