Gazdaság

2016.01.26. 18:09

Kegyelmet kaphatnak a falusi vendéglátók?

Veszprém – Januártól a falusi vendéglátóknak is be kellett volna vezetniük az online pénztárgépet, de úgy tűnik, a kormány engedett.

Kekk Sára

A falusi vendégfogadásból élő magánszemélyeknek a nemzetgazdasági tárca 2013-as rendelete írta elő, hogy át kell váltaniuk az új, online készülékekre, ám a 2015-ös év végéig úgy helyettesíthették a szobakiadók a kötelezettséget, hogy elvállalták, forgalmukról havonta adnak elektronikus jelentést az adóhatóságnak. Most úgy tűnik, mentesülhetnek ezek a magánvállalkozók az online pénztárgép bevezetésétől, annak ellenére, hogy az előző tervek szerint januártól nekik is kötelező lett volna elektronikus kasszával kiállított nyugtát adniuk szolgáltatásaikról.

– A hivatalosan regisztrált piacon azonban akkora terhet jelentene a gépek üzemeltetése, hogy többen valószínűleg felhagynának turisztikai tevékenységükkel – mondta lapunknak a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének alelnöke, Szabó Géza. Az alelnök kiemelte, ez még csak tervezet, de többször egyeztettek már a szaktárcával a könnyítés érdekében. – A döntés óriási segítséget jelenthet a legkisebb vállalkozásoknak és azoknak a magánvállalkozóknak, családoknak, akiknek a megélhetés lehetőségét adja a falusi turizmus. Az eddig is alkalmazott havi elektronikus bizonylatolás jelentett eddig könnyítést, főleg azokon a településeken, ahol nem rendelkeznek az online pénztárgépek működtetéséhez szükséges wifi-hálózattal sem – fűzte hozzá az alelnök.

Ezen felmerülő problémák miatt egyelőre úgy tűnik, engedményt tesz a kormány, a falusi turizmusban marad a forgalom önkéntes bevallása. Természetesen a vendégfogadóknak jelenleg is szigorú rendszerben kell jelentést adniuk bevételeikről a kormányablakon keresztül. A Pénztárgép használatáról szóló rendelet módosítása és a NAV két  csoportba osztja a pénztárgépet számlaadással kiváltókat. Eddig azoknak a szállásadóknak, akik 2013. szeptember 1-je  előtt kezdték meg tevékenységüket, és nyugtaadási kötelezettségüket  számlaadással helyettesítették, azoknak 2014. március 15-éig kellett ezt bejelenteniük a NAV-nál, és őket a heti adatszolgáltatás alól mentesítették. Azok viszont, akik 2013. szeptember 1-je  után kezdték  meg pénztárgépköteles tevékenységüket, de pénztárgéphasználat helyett számlakibocsátással tesznek  eleget a nyugtaadási kötelezettségnek, kötelező a heti adatszolgáltatás. Emellett 2015. január 1-jétől minden szállásadónak havi bevallást kell leadnia.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!