Gazdaság

2016.02.18. 19:24

Lövik a kárókatonát

Alsóörs – A „potyahalászok” nem nyugodhatnak, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. folytatja a decemberben megkezdett kárókatona- (kormorán-) gyérítést.

Tremmer Tamás

A horgászok egyre nagyobb aggodalommal figyelik a kormoránállomány gyarapodását. Nem véletlenül, hiszen a rablómadarak nagy pusztítást végeznek a Balatonon és a tógazdaságokban. Testsúlyuk 60 százalékát kitevő halmennyiséget képesek elfogyasztani naponta, ám az általuk okozott kár ennek többszörösére is rúghat: míg egy halat megfognak, hármat-négyet megsebeznek éles csőrükkel, ezért a halak nagy része elhullik. A legszerényebb becslések szerint is napi 500 kilogramm halat vesznek ki a vízből. Az általuk elfogyasztott halmennyiség még a horgászzsákmányt is felülmúlja. Ráadásul rájuk nem vonatkozik a méretkorlátozás, a tilalmi idő és nem ismerik a védett halfaj fogalmát sem.

Nem véletlen, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tavaly ősszel 250 példány kilövésére kért és kapott engedélyt a környezetvédelmi és természetvédelmi szakhatóságtól. Decemberben azonban csak 97 példányt sikerült elejteni.

Szári Zsolt vezérigazgatótól megtudtuk, a gyérítést március 31-éig folytatják. Az északi parton Alsóörs térségében, a Szerdahelyi-dűlőnél, természetesen lakott területeken kívül végzik a kilövést. Ehhez a nonprofit társaság az Újkúti Vadásztársaságtól (Balatonalmádi) kap hathatós (puskás) segítséget. Nincs könnyű dolguk, mert a kárókatonák nagy túlélők, kifinomult érzékkel igyekeznek elkerülni a sörétet.

Az egyedszám ritkításának nem csupán a jogszabályok szabnak határt, de a vadásztársaság szakembereinek gyakorlatán is múlik a sikeres gyérítés. A kormoránt nem könnyű elejteni, lévén, hogy nagyon bölcs madár, már messziről felismeri a rá vadászókat. Rafináltságukat tavaly is bizonyították, ezért nem sikerült nagyobb számban elejteni őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!