Gazdaság

2016.08.22. 18:15

Eltűnhet a magyar málna

A termelők szerint itthon nem nagyon éri meg málnatermesztéssel foglalkozni. Az árak nem emelkedtek az utóbbi időben, és a nagyobb ültetvényekre sem találnak munkást.

Németh Noémi

Töredékére csökkent a málna hazai termőterülete, és a következő években vélhetően megszűnik a hazai termesztés – mondta a Magyar Időknek a Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. Nincs, aki foglalkozzon a korábban házak mellett termesztett növénnyel, és a nagyobb ültetvényekre sem találnak munkást. A dolgozók bére pedig egyre nagyobb arányt képvisel a termék árában, ezzel csökkentve a termelés jövedelmezőségét. – Áremelés nem volt az utóbbi időben – mondta el lapunknak Kósa Imre, a Nagyvázsonyi Gyümölcs Kertészet vezetője. – Hiába kínálják a piacokon 2500 forint körül a málna kilóját, tőlünk a felvásárlók sokkal kevesebbért vennék át.

Csak úgy tudják tartani az árakat, ha közvetlenül a boltokban, termelői piacon és helyben értékesítik a málnát.

Kósa Imre gazdálkodó: - A málnaszedés kitartást és teljesítményt igényel, sajnos ez nem mindig van
Fotó: Pesthy Márton

- Folyamatosan van munkaerő-felvétel, de a közmunkaprogramban részt vevők 90 százaléka nem akar elhelyezkedni máshol, és ez nálunk is így van - nyilatkozta Kósa Imre. - A málnaszedés kitartást és teljesítményt igényel. Sajnos ez nem mindig van. Bár jelentkeznének dolgozók a Tiszántúlról, Miskolc környékéről, és Szerbiából is, de nem tudjuk őket elszállásolni, így munkaerőhiánnyal is küszködünk.

Nyáron nagy a málna iránti kereslet, mivel kézműves szörpöket, lekvárokat készítenek belőle. Exportálni sajnos munkaerő hiányában nem tudunk, így a környéken értékesítjük a termést. A jövőben a gépesítéssel kiküszöbölhetnénk a munkaerőhiányt, amivel sok pénzt lehetne megtakarítani. Ez a málna árát a piacon kedvező irányba befolyásolná - beszélt a tervekről a kertészet vezetője.

Alapvetően a magyar málnafajta termesztésével van probléma. Hiába aromásabb, ízletesebb a külföldi málnánál, de kisebb a bogyó mérete, és a vásárlók a nagy szemű, mutatós málnát keresik. Rendkívüli a kézimunka-igénye, támrendszerre van szüksége és magas az ápolási költsége egész évben - metszeni, lemosó permetezni kell, valamint gondoskodni a tápanyagpótlásáról - így magas a gyümölcs előállítási költsége - fűzte hozzá Kósa Imre. Továbbá megjegyezte, hogy a lengyel málnafajták sokkal kevesebb gondoskodást igényelnek. Nagy terméshozamúak és nagy bogyóméretűek, ezáltal az ipari termelésre alkalmasak, öntözéssel a magyar málnafajták termésének a kétszeresét produkálják.

Kósa Imre elmondta, hogy mindezek ellenére további öt-hat hektár lengyel málnát terveznek ültetni a következő szezonban. A jövőben azonban már nem szeretnének kizárólag az alkalmazottak munkájára hagyatkozni, tervezik a gépesítést.

Címkék#málna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!