Gazdaság

2016.11.13. 09:44

Cserélik az igazolványokat - Kedvező képet mutat az őszi vetés megyénkben

Jól halad az őstermelői igazolványok cseréje. Miközben ennek eleget tesznek a gazdák, a munkáról sem feledkeztek meg: az aratás nagy része befejeződött, és az őszi feladatokkal is jól állnak.

Tremmer Tamás

Veszprém megyében az őszi betakarítási munkák végéhez közelednek. Remélhetőleg még a csapadékos időjárás beköszönte előtt sikerül befejezni az aratás nagy részét, és a gazdálkodók a még tervezett őszi vetéseket is el tudják végezni, nyilatkozta megkeresésünkre Orbán Judit. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém Megyei Igazgatósága főfalugazdásza hozzátette, az időjárás idén ősszel nem nehezítette a termelők dolgát, mind a betakarítási, mind az őszi vetések munkálatai jó ütemben haladtak. A napraforgó és szója aratási munkálataival végeztek, közepes illetve jó termésátlagokat könyvelhettek el a gazdák. A betakarított burgonya és cukorrépa is hasonlóan alakult, átlagos, jó termést könyvelhettünk el.

A kukorica aratása ugyancsak a végéhez közeledik. A szemes kukorica betakarítás elsőként az úgynevezett nedves kukoricával kezdődött, amelyet biogáz üzem felé, bioetanol illetve izocukor gyártásához értékesítettek. Majd a szárításra kerülő terménnyel folytatódott a munka. Mind szemes,- mind silókukorica tekintetében jól alakultak a termésmennyiségek, ami azonban az árakat negatív irányba befolyásolta. Az aratási időszakban  egyre inkább csökkenő raktárkapacitás ugyancsak lefele vitte az árakat.

A betakarítási munkák mellett ilyenkor a másik jelentős feladata a gazdáknak, hogy az őszi vetések is „földbe kerüljenek". A kezdetben csapadékhiányos időszakot szerencsére esősebb napok követték, így a vetési munkákkal is jól haladtak. Az őszi gabonák nagy része már földbe került, a tavaszi vetések alá is jó ütemben halad a szántás. A hagyományos munkák mellett sok gazdálkodó iktatott be vetésforgójába másodvetést, amely jó irányba befolyásolja a talaj víz-, és tápanyag gazdálkodását. Örömteli, hogy az ősz elején elvetett repceterületek kedvező képet mutatnak, szinte mindenhol jól kelt a növény, viszonylag erős, egyöntetű táblákkal találkozhatunk a megye termőföldjein.

Ahogy arról korábban már írtunk, a 2016 előtt kiváltott, jelenleg még hatályos, papír alapú, barna színű őstermelői igazolványok 2016. december 31-én hatályukat vesztik. A NAK tájékoztatása szerint már megközelítőleg 190 ezer őstermelő megkapta az új, kártya alapú őstermelői igazolványát, további mintegy 100 ezer, még a régi típusú, papír alapú igazolvánnyal rendelkező őstermelőnek az év végéig kell igényelnie az új igazolványt jogviszonya folyamatos megőrzéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!