Gazdaság

2016.11.18. 14:57

Ősszel is harapnak a balatoni halak

Ősszel is horgászok népesítik be a Balatont. Ha kicsit fázósak is a hajnalok és az esték, érdemes kiülni a vízpartra, mert a süllő, a balin, a csuka leginkább ilyenkor akadhat horogra.

Tremmer Tamás

Amíg van hal a vízben, érdemes próbálkozni – hiába közhelyszerű a kijelentés, ettől még igaz. Tavasz és a nyár elsősorban a békés halas horgászok szezonja. Ősszel pedig a ragadozóhalakat lehet jó eséllyel horogra csalni. Még ha zordabbak is a körülmények, az igazi pecás ott várja a kapást a parton. Mit neki a szél, az eső, vagy éppen csípős este... Élő kishallal, különféle műcsalikkal egyaránt érdemes próbálkozni. Megküzdeni egy nagyobb krokodil pofájúval, semmi máshoz nem hasonlítható érzés.

Közismert balatoni pergető horgász Számfira Balázs, aki már sok ragadozóhalat terelt a partra egy-egy fotó erejéig. És persze utána azonnal engedte is vissza az uszonyost az éltető közegébe.

- Legtöbben a nyári hónapokban látogatják a Balatont, de nekünk, horgászoknak az ősz az egyik legkedveltebb időszakunk. Különösen igaz ez a pergetőkre. Akik ismerik a vizet, ilyenkor csíphetik el a legszebb csukákat villantókkal, nagyméretű gumihalakkal a nádszélekben – nyilatkozta. A szezonban több nagy csukát akasztott a Balatonnál. Az idei rekordja 98 centi hosszú volt.

Számfira Balázs 86 centis csukája. Egy gumihallal sikerült becsapni
Fotó: Tremmer Tamás

Ha a lehűlő vízben összebandázik a kishal, sok helyen nagy csapatokban jelennek meg a balinok is, melyekre elsősorban a kikötők mólóiról szoktak műcsalikkal horgászni. Jelezte, egyre többen rákapnak a sügérpergetésre is, ami érthető, hiszen egy finom szereléssel horgászata igen élvezetes tud lenni. Felhívta a figyelmet rá, hogy egy ideje már a sügérre is van méretkorlátozás. 15 centinél kisebb egyedet elvinni tilos, és naponta csak kettő kilogramm vihető el belőle a Balatonból. Az állomány erősödésének szempontjából a legjobb, ha egy gyors fényképezést követően a kifogott hal visszakerül a Balatonba. Elmondta, novemberben és a későbbi, hideg hónapokban inkább már a letett botos, kishalas fenekezős süllőzés az eredményesebb.

Az ősz nemcsak a ragadozóhalak horgászatának a szezonja, hanem a haltelepítéseké is. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője Nagy Gábor arról tájékoztatott, hogy jó ütemben haladnak a munkával. November 18-ig már 250 tonna 2-3 nyaras pontyokat tettek a tóba az éves 300 tonnás kötelezettségükből. A telepítést karácsonyig, vagy a jegesedésig folytatják. Terveik szerint az éves kvótát legalább tíz százalékkal szeretnék túlteljesíteni.

Hasonlóan kedvező a helyzet a süllő esetében is. Az éves kötelezettségük 6000 kilogramm, aminek november 18-cal már eleget tettek. Örülhetnek a horgászok, hiszen ezt a mennyiséget is túl fogják teljesíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!