Gazdaság

2017.01.31. 12:42

A 2015 és a 2016-os évben az adósságrendező hitel volt a sláger (x)

A statisztikai adatokból látszik, hogy az adósságrendező hitel, amely tulajdonképpen egy lakáshitel mekkora mértékben növekedett ebben a két évben.

Az adósságrendező hitel nagyon sok családnak nyújtott segítséget a nehéz időszakban

A 2015-ös évben már több mint 68 ezer lakáshitelt folyósítottak a pénzintézetek 360 millió forint értékben. Az előző évhez képest 28 000-rel több lakáshitel szerződést kötöttek, amely 47 százalékos növekedést jelentett. Ez jóval meghaladta a válság évében, azaz 2009-ben felvett hitelek számát.  A lakáscélú hitelek között a következő megoszlás volt tapasztalható 2015 évben.

Építési hitel 4410 db 19 milliárd forint, új lakás vásárlása 2551 db 15 milliárd forint, használt lakás vásárlása 48 822 db 251 milliárd forint, korszerűsítés és bővítés 10920 db 24 milliárd forint, hitelkiváltás 6458 db 44 milliárd forint, egyéb cél 4048 db 361 milliárd forint.

2016 első félévében a következő adatokat látjuk. Építési hitel 2605 db 13 milliárd forint, új lakás vásárlása 1522 db 10 milliárd forint, használt lakás vásárlása 27064 db 158 milliárd forint, korszerűsítés és bővítés 5910 db 14 milliárd forint, hitelkiváltás 2201 db 11 milliárd forint, egyéb célok 969 db 3 milliárd forint.

Az adatokból láthatjuk, hogy a hitelkiváltás, adósságrendezés 2016 évre drasztikusan lecsökkent, mintegy 4257 db szerződéssel, amely 33 milliárdos csökkenést jelent. Elmondhatjuk, hogy 2015 év volt az adósságrendező hitel fellegvára.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek kiváló lehetőséget nyújtanak az adósságrendezésre. Az adósságrendező hitel segítségével az adott pénzintézet tulajdonképpen kiváltja az adóst a hiteleiből és egyetlen hitellé alakítja úgy, hogy a havonta keletkező terhek jelentősen csökkennek. A hitel segítségével tulajdonképpen egy összevonásra kerül sor, amely a családok havi kiadásait igyekszik csökkenteni.

Az adósságrendező hitel feltételei nagy vonalakban, bár ez bankonként eltérhet

Az igényléshez 18 éves életkor és számtalan személyazonosításra alkalmas dokumentum kell. Ilyen a személyi igazolvány, az útlevél, a plasztik jogosítvány és a lakcímkártya. Melyik bank éppen mire tart igényt. Fontos, hogy a hitel felvevője állandó magyarországi lakcímmel rendelkezzen és folyamatos 3 hónapos munkaviszonya legyen a meglévő munkahelyén.  A jövedelmet igazolni kell még a vállalkozóknak is. Minimum a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeggel.

Vállalkozóknál nagyon fontos, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezzenek és ezt igazolni is tudják. Nagyon fontos, hogy a hitel felvevője rendelkezzen telefonnal, ez lehet mobil vagy vezetékes telefonszám is. És talán a legfontosabb hogy ne szerepeljen a KHR rendszerben, mert az tényleg a hitelfelvétel meghiúsulását jelentheti. Ez talán a legnehezebben teljesíthető, hiszen az adósságrendezés sokszor már akkor valósulna meg, amikor ebben a rendszerben már benne szerepel a hitel kérelmezője.

Érdemes több banknak is megtekinteni az ajánlatát, ha még most állunk az adósságrendezés előtt és még fontosabb hogy mindig a THM mutatót tartsuk szem előtt, ami az összes banki költséget lefedi. Kivételek természetesen akadnak, mert a közjegyző költsége és a folyósítási díj még ebben nem szerepel és egyéb adminisztratív költségek is előfordulhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!