Halimba

2012.10.14. 19:07

Csipkebogyó őszi terménybetakarítása

Halimba - Az idei tanévben is újra játszani hívta a halimbai gyerekeket Csipke Bogyó.

Schvarzkopf Anita

Péntek délután  az őszi kukoricafosztáshoz kapcsolódó falusi népszokásokat bemutató filmvetítésével vette kezdetét a program. Majd Harmat Zsuzsa tanárnőtől megtudhatták például azt is, hogy a kukoricahajat egymás fejére tették. Ilyenkor mindenki a fejéhez kapott, hogy nem az ő fején van-e a gólyafészek. A háziasszony szilvát, almát, diót, főtt kukoricát, sült tököt adott a segítőknek. Malomvári Miklósné nyugdíjas tanítónő csuhébábui szintén az őszi terménybetakarítás egy-egy mozzanatát elevenítették meg.

A szellemi töltekezés után a tornateremben kézműves foglalkozás vette kezdetét, ahol Malomváriné Klári néni személyesen avatta be a résztvevőket a csuhézás rejtelmeibe. Más helyszíneken kukoricacsutkákból elkészített malackákat, és terményképeket készíthettek az ügyes kezűek.

Legnagyobb sikert talán a ma már ritkaságnak számító kézi kukoricamorzsoló aratta. A gyerekek kipróbálhatták és megtapasztalhatták, hogy nem is olyan könnyű munka a kukoricadarálás. Az elmaradhatatlan  rágcsálnivaló természetesen pattogatott kukorica volt. Az elkészült munkákból az iskola aulájában rendeznek majd kiállítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!