Hasznos

2009.08.31. 09:14

Jogképesség, cselekvőképesség

Napló - Polgári törvénykönyvünk - mely egyébként célját tekintve az állampolgárok, valamint az állami, önkormányzati, gazdasági és társadalmi szervezetek, továbbá más személyek vagyoni és egyes személyi viszonyait szabályozza - egyik nagyon fontos alapfogalma a jogképesség, melyet a törvény az ember vonatkozásában határoz meg.

Nagy Terka

A jogképesség azt jelenti, hogy az embernek jogai és kötelességei lehetnek, másként fogalmazva: jogok és kötelezettségek alanya lehet.

A magyar jognak az emberi egyenlőség alkotmányos alaptételéből kiindulva a Polgári törvénykönyv meg- fogalmazza, hogy a Magyar Köztársaságban minden ember jogképes, és kizárja az emberek közötti különbségtétel lehetőségét azzal, hogy ez a jogképesség életkorra, nemre, fajra, nemzetiséghez vagy felekezethez tartozásra tekintet nélkül egyenlő. 

A jogképesség tehát nemcsak azt jelenti, hogy az minden embert megillet, hanem azt is, hogy mindenkit egyenlő mértékben illet meg. 

A jogképesség nemcsak a már megszületett, élő embereket illeti meg, hanem jogképes a méhmagzat is, mégpedig fogamzásának időpontjától kezdve. Ez az időpont törvénykönyvünk szerint a születéstől visszafelé számított háromszázadik nap. 

A törvény nem zárja ki ugyanakkor, hogy ettől az időponttól eltérően a fogamzás időpontját akár előbbi, akár későbbi időpontra vonatkozóan bizonyítani lehessen. 

A méhmagzati jogképesség úgynevezett feltételes jogképesség, mely feltétel nélkül jogképességgé akkor válik, ha a méhmagzat élve születik. 

Mind a fogamzás, mind az élve születés ténye orvosi kérdés, orvos szakértői bizonyítást lehet és bizonyos esetekben kell felvenni. 

Ennek a gyakorlatban például az öröklési jogban van jelentősége, hiszen ha az örökhagyó akkor hal meg, amikor gyermeke már megfogant, úgy a gyermekét - amennyiben élve születik - az örökösének kell tekinteni, a még meg nem született méhmagzatnak az örökhagyó utáni öröklésre a fenti esetben jogilag biztosított várománya van. 

Előfordulhat az, hogy a másik szülő és a méhmagzat érdekei öröklési szempontból ellentétesek, mely ellentétet a törvény akként rendezi, hogy a gyermek részére már megszületése előtt gondnokot kell kirendelni, ha ez a jogai megóvása érdekében szükséges. 

A gondnokot a gyámhivatal rendeli ki. Úgyszintén a Polgári törvénykönyv alapfogalmai között szerepel a cselekvőképesség, mely fogalmát tekintve azt jelenti, hogy aki cselekvőképes, az maga köthet szerződést vagy tehet más jognyilatkozatot. A cselekvőképesség tehát tulajdonképpen jognyilatkozat-tételi képességet jelent.

Dr. Kiss Endre
ügyvéd, Csapó, Kiss és Sebestyén Ügyvédi Iroda, Veszprém
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!