Nem tudták megmenteni

2021.11.27. 14:35

Koronavírusban elpusztult a bükki szervál

A tünetek pénteken jelentkeztek, a betegség még aznap legyőzte az állat szervezetét.

Pénteken elpusztult a Bükkben befogott és az Állatkert természetvédelmi mentőhelyére kedden este beszállított szervál. Az állat boncolását még pénteken elvégezték, és a vizsgálatok megállapították, hogy halálát Covid19 koronavírus betegség okozta. Miután a trópusi állat befogása előtt napokig étlen-szomjan volt kénytelen a hidegben kóborolni, szervezete túlságosan legyengült ahhoz, hogy a vírust legyőzze, s az állatorvosok erőfeszítése ellenére sem sikerült megmenteni az életét - írja a Bors.

A bükki szervál korábban házikedvenc lehetett, s vagy megszökött korábbi gazdájától, vagy szándékosan engedték el. 

Az állatot több helyen is lefotózták, mielőtt sikerült befogni a Bükkben

Forrás: Facebook

A koronavírus világjárvány kitörése óta a világ számos állatkertjében mutatták ki a pandémiáért felelős SARS-CoV2 vírust egzotikus macskafélék szervezetéből. Az első ilyen esetre 2020 tavaszán került sor a Bronx-i Állatkert nagymacskáinál. 

A betegség a legtöbb állatnál enyhe lefolyású volt, de például egy nebraskai állatkertben három hópárduc elpusztult a vírus okozta megbetegedés miatt.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben már a Covid19 járvány magyarországi megjelenésekor, még azelőtt, hogy az első állatkerti esetek ismertté váltak volna, számos olyan elővigyázatossági intézkedést vezettek be, amely minimálisra csökkentette annak az esélyét, hogy az állatkerti állatok megfertőződjenek. Ennek is köszönhető, hogy a

 Fővárosi Állat- és Növénykertben eddig egyetlen állat sem lett covidos. Ezzel együtt a szakemberek mind a vírus kimutatására, azaz a tesztelésre, mind az állatok gyógykezelésére felkészültek a nemzetközi állatkerti protokollok alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában