Drágább az újnál

2022.04.27. 12:50

Meglepő adatok: ennyibe kerül ma a magyar vásárlók öt kedvenc használt autója

Az új autók piaca a gyártói kapacitások miatt csökken, az árak viszont nemcsak az új, hanem a használt autók körében is emelkednek.

Megvizsgálták, mennyibe kerül egy-egy népszerűbb autó ötévesen a magyar piacon: a tavalyi árakhoz mérten modelltől függően 10-28 százalékos áremelkedés látható a kiszemeltek között, utóbbi érték a Skoda Octaviánál adódott – áll a Használtautó.hu közleményében, amit az Origo szemlézett.

Általánosságban elmondható, hogy 

minél népszerűbb egy modell, annál jelentősebb az áremelkedés a használt autóknál is.

Már nemcsak az igaz, hogy egy 2-3 éves autó akár újkori ára felett adható el, hanem az is, hogy vannak olyan 5-7 éves modellek, amelyek több pénzért adhatók tovább, mint újonnan. Kiugró példa, hogy egy ötéves Audi A4-esért ma kétszer annyit kell fizetni, mint 2019-ben: az átlagár 4,38 millió forintról 8,8 millió forintra nőtt. 

FORRÁS: ORIGO / HASZNÁLTAUTÓ.HU

Az idősebb autóknál nem ilyen drasztikus az áremelkedés, de nagyjából

minden modellnél az látható, hogy úgy öregszenek, hogy közben drágulnak.

Egy 2007-es Opel Astráért ma nagyjából tíz százalékkal, mintegy 100 ezer forinttal kell többet fizetni, mint tavaly, de egy 2007-es Suzuki Swift esetén már 12 százalékos, közel 150 ezer forintos plusz látható.

Kirívó az átlagosnál olcsóbb üzemű hibrid és elektromos modellek áremelkedése is: a Használtautó.hu adatai szerint a Toyota Priusok átlagára például csupán az elmúlt 12 hónapban 27 százalékkal emelkedett, míg a piac legnépszerűbb használt villanyautójának számító BMW i3 20 százalékkal drágult.

A Használtautó.hu közleménye szerint

a jelenlegi turbulens piaci helyzetben minél hamarabb vásárolunk autót, annál jobban járhatunk, de semmiképpen sem szabad átlendülni elkapkodott pánikvásárlásba.

Tavaly 818 ezer tulajdonosváltással rekordot döntött a használt autók piaca, az idei első negyedév adatai alapján azonban akár a 900 ezret is elérheti az idei adásvételek száma.

Borítókép: Illusztrációfotó / Észak-Magyarország / Ádám János

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában