Nemzeti Filmintézet

2021.06.03. 17:30

Jankovics Marcell emlékére ingyenesen megtekinthető a Fehérlófia

Ingyenesen megtekinthető vasárnap éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión Jankovics Marcell emblematikus rajzfilmje, a Fehérlófia felújított változata a május 29-én elhunyt, világhírű alkotó emlékére.

A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze és Balázs Béla-díjas, világszerte elismert Jankovics Marcell (1941-2021) formabontó filmjében a pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek – emlékeztet a Nemzeti Filmintézet.

Az 1981-ben készült, egész estés rajzfilm a Fehérlófia című magyar népmesén alapul, cselekménye az avar, hun és magyar eredetmondák jelképtárából merítkezik.

A Fehérlófiát minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választották az 1984-ben Los-Angeles-ben megrendezett „animációs olimpián”.

A 4K felbontású digitálisan felújított változat, amely a Filmión ingyenesen nézhető csütörtöktől vasárnap éjfélig ezen a linken, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatóság és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében készült el 2019-ben.

Borítókép: Jankovics Marcell kiállításán a Fehérlófia rajzai előtt

Ezek is érdekelhetik