Hazai alkotók a nagyvilágban

2022.05.10. 08:20

Három magyar kiállítás is bekerült a román dizájnhét programjába

Kiderül, hogyan kapcsolódik Magyarország a digitális forradalom, a fenntarthatóság és a személyre szabhatóság világszintű trendjeihez.

Három magyar kiállítás is megtekinthető a román formatervezők legfontosabb seregszemléjén, a Romanian Design Weeken, amely május 13. és 22. között zajlik a román fővárosban – közölte a Liszt Intézet bukaresti központja.

A dizájnhét első napján, pénteken Magyarország soros V4-es elnöksége kapcsán a Liszt Intézet bukaresti központja bemutatja a Magyar Művészeti Akadémiának a V4-ek megalakulása 30. évfordulójára készült nemzetközi plakátkiállítását. A tárlat három-három magyar, lengyel, cseh és szlovák művész munkáin keresztül enged betekintést a nemzeti sajátosságokat felvonultató kulturális plakátok történetébe. Magyarországot Horkay István, Keresztes Dóra és Orosz István képviseli a Rezidenta Scena 9-ben megtekinthető tárlaton.

A dizájnhét központi helyszínén nyílik meg szintén pénteken a Smart Hungary című kiállítás, amely bemutatja azokat a magyar exportképes fejlesztéseket, termékeket, amelyek magas innovációs tartalommal bírnak és nemzetközi szinten is versenyképesek. A tárlat 7 téma köré csoportosítva, 24 termék formájában mutatja meg Magyarország szellemi tőkéjét és innovációs potenciálját. Azt villantja fel, hogy milyen egy smart világ magyar módra, hogyan kapcsolódik Magyarország a digitális forradalom, a fenntarthatóság és a személyre szabhatóság világszintű trendjeihez.

A Smart Hungary kiállításon a közönség láthat többek között okospólóba integrált EKG-t, univerzális ergométert, mesterséges intelligenciával ellátott, csapategységet mérő szoftvert, kötélhajtású kerékpárt, kötél- és karos hajtású kerekesszéket, kétüléses oktató- és szabadidős sportrepülőgépet és okos kerékpártárolót is.

A harmadik tárlat a Liszt Intézet bukaresti központja és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) Design Intézete közötti együttműködés folytatásaként jön létre, így május 16-tól a MOME-n végzett fémműves tervezők által készített ékszerekből látható egy válogatás. A kiállító művészek között van Bajcsi-Nagy Balázs, Égi Marcell, Fazekas Veronika, Gera Noémi, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kocsor Eszter Sára, Laufer Miklós, Lőrincz Réka, Marosi László, Stomfai Krisztina, Tengely Nóra, Vékony Fanni és Zalavári Fruzsina. A kiállítás kurátora Kecskés Orsolya ékszertervező.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában