Elismerés

2024.01.18. 17:14

Lezsák Sándor kapta az idei Wekerle Sándor Nagydíjat

Matolcsy György jegybankelnök ünnepélyes keretek között átadta a 2021-ben állami díjként újraalapított Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjakat. A Nagydíjat idén Lezsák Sándor az Országgyűlés alelnöke, az Innovációs Különdíjat Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Junior díját pedig Neszveda Gábor, az MNB Gazdaságtudományi ismeretterjesztési főosztályának vezetője vehette át.

MW

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke (b1), a nagydíjas Lezsák Sándor, az Országgyűlés fideszes alelnöke (b2), az innovációs különdíjas Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára (b3) és a junior díjas Neszveda Gábor, az MNB gazdaságtudományi ismeretterjesztési fõosztályvezetõje (b4) a Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díj átadási ünnepségén a Bölcs Vár oktatási központban

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

A díjátadón elmondott köszöntőbeszédében Matolcsy György megnyitotta a 100 éves Magyar Nemzeti Bank centenáriumi emlékévét, és nagy megtiszteltetésnek nevezte, hogy a Wekerle-Díjat a jegybank gondozhatja, hiszen Wekerle Sándor korának egyik legkiemelkedőbb személyisége volt.

A jegybankelnök emlékeztetett rá, hogy Popovics Sándor, az ország első jegybankelnöke Wekerle Sándor pénzügyminiszter mellett kezdte karrierjét, mielőtt 1908-tól az Osztrák-Magyar Bank, 1924-től pedig a megalakuló Magyar Nemzeti Bank vezetője lett. 

Wekerle haladó szellemiségével, az általa végrehajtott reformokkal és újító reneszánsz látásmódjával a hazai polgárosodás elszánt képviselője volt, aki a Kárpát-medencei egységes gazdasági tér felépítésén dolgozott, emlékéhez méltóan pedig az idei díjazottak is az innovációt képviselik, illetve a haza tehetségek gondozása mellett a határokon átívelő gazdasági és kulturális együttműködések kibővítésén munkálkodnak.

A díjazottakat méltatta a jegybank elnöke

A jegybank elnöke Lezsák Sándort tanárként és politikusként méltatta, aki amellett, hogy József Attika-díjas költő, parlamenti képviselőként és az Országgyűlés alelnökeként a rendszerváltás óta aktív alakítója a magyar polgári közéletnek. 

Matolcsy György kiemelte, hogy a Lezsák Sándor által alapított Lakiteleki Népfőiskola régóta azt a nemes célt szolgálja, hogy kollégiumi és tanfolyami felnőttképzéseivel a legkisebb településekre is eljusson és javítsa ott élők életminőségét.

Az idei évben először adományozott Innovációs Különdíjban részesített Potápi Árpád életművének részeként a jegybankelnök a „nemzetpolitikai fordulatot” hangsúlyozta ki, amely az oktatás és a kultúra mellett a gazdasági szempontokat is előtérbe helyezte. 

Koordinálása mellett a nemzetpolitika olyan típusú támogatási rendszer kialakítását ösztönözte, ami a külhoni magyarság szülőföldön való boldogulását segíti elő, de a magyar közösségekre gyakorolt pozitív hatáson túlmenően az otthont adó régió fejlődéséhez is hozzájárulnak.

A Junior Díjas Neszveda Gáborról Matolcsy György elmondta, hogy a díj elnyerésében döntő szerepet játszott, hogy a jegybank oktatási-kutatási tevékenységének oszlopos tagjaként több egyetemen is oktat, két doktori iskolában témavezető, illetve kulcsszerepet vállalt az MNB Tanszék - majd Intézet - oktatási programjainak megújításában, és koordinálta a Neumann János Egyetemen a Nemzetközi Gazdaság és Gazdálkodás mesterszakának összeállítását.

Lezsák Sándor beszédében külön köszöntette az alapítását ünneplő jegybankot, amely Matolcsy György vezetésével méltó módon képviseli Wekerle azon munkásságát és szellemiségét, hogy csakis a feladataira, a nemzetgazdasági célokra koncentrál.

Potápi Árpád szerint óriási elismerés számára a díj és beszédében megköszönte munkatársainak azokat a közösen véghez vitt projekteket, melyek stabil alapott biztosítottak a kárpát-medencei gazdasági egység megerősítéséhez.

A Junior díjas Neszveda Gábor elmondta, hogy hálás azért a támogató közegért, amit a jegybank vezetése biztosít és külön megköszönte a kollégáinak a kárpát-medencei tehetségek felkutatásáért tett erőfeszítéseiket.

A Wekerle-Díjról

A Wekerle Sándor Kárpát-medencei Gazdasági Díjat a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alapította 2011-ben, gondozását pedig 2019-ben vette át a Magyar Nemzeti Bank, majd 2021-ben állami díjként alapította újra. Az Európa-szerte elismert magyar közgazdász, Wekerle Sándor nevét viselő elismerés három fokozata olyan kiemelkedő szakemberek, illetve 35 év alatti fiatal tehetségek számára adományozható, 

akik innovatív gondolkodásukkal, kimagasló munkájukkal támogatják a gazdasági és pénzügyi ismeretek fejlesztését, valamint hozzájárulnak a hazai gazdaság fejlődéséhez és a tudástőke növeléséhez.

Wekerle Sándorról

Wekerle Sándor Pénzügyminiszterként átszervezte az évtizedek óta hiányt termelő költségvetést, és az új adózási szabályoknak köszönhetően megtöbbszörözte az állam bevételeit, miközben ő alapozta meg a ma ismert szociális rendszert is. A kezdeményezésére indult meg az új aranyvaluta, a korona bevezetése is az Osztrák-Magyar Monarchiában. Az elavult ezüstalapú fizetőrendszer leváltása aranyra biztosította a Monarchia akadálymentes kereskedelmét Európában. Nagyvonalú, diplomatikus egyéniségnek tartották, aki a legbonyolultabb feladatok megoldására is képes, ez is hozzájárult ahhoz, hogy ő lett a magyar történelem első polgári származású miniszerelnöke. Pályája során három válságos időben háromszor is betöltötte a miniszterelnöki posztot, mindvégig közgazdász gondolkodással, praktikus reformok útján, a hosszú távú stabilitásra és fejlődésre törekedve. Tanára és mentora volt az 1924-ben megszülető Magyar Nemzeti Bank első elnökének, Popovics Sándornak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában