zene

2018.04.15. 11:30

Azt tudom odavinni, amit itthon kaptam – Kéri Samu nem büszkélkedő típus

Kéri Samu nem mindennapi tehetséggel, illetve – fiatal kora ellenére – nem mindennapi eredményekkel büszkélkedhet zenei téren.

Leitner Vera

Kéri Samu nem emlékszik egy konkrét pillanatra, mikor tudatosult benne, hogy zenész akar lenni, hanem a zene egész egyszerűen mindig is szerves része volt a mindennapjainak Fotó: archív

A világhírű Berklee College of Musicon folytatja tanulmányait

Igaz, Samu nem az a büszkélkedő típus, így szerényen vallott arról is, hogy ősztől a világhírű Berklee College of Musicon folytatja tanulmányait.

– A balatonkenesei Pilinszky általános iskolában kezdtem hangszeren játszani, kilenc évig, még gimnazistaéveim elején is jártam ide, Csősz Gulnára volt a zongoratanárom. Akkor szerettem meg igazán a zenét. A klasszikus órák mellett önszorgalomból otthon, internetes videók segítségével elkezdtem foglalkozni a blueszongorával is, majd olyan 12–13 éves koromban egy nyári világzenei táborban hallottam leendő basszusgitártanáromat, Szappanos Györgyöt játszani, ekkor fordultam a basszusgitár felé – meséli Kéri Samu, a tizenkilenc éves, balatonkenesei származású zenész. Mint mondja, nem emlékszik egy konkrét pillanatra, mikor tudatosult benne, hogy zenész akar lenni, hanem a zene egész egyszerűen mindig is szerves része volt a mindennapjainak. – Természetes volt, hogy ezzel foglalkozom. Amikor átjöttem a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakközépiskolába, ahol jelenleg is tanulok Csuhaj-Barna Tibor basszusgitártanár iránymutatása mellett, akkor már bizonyossá vált számomra is, hogy ezzel akarok, ezzel fogok foglalkozni.

Kéri Samu nem emlékszik egy konkrét pillanatra, mikor tudatosult benne, hogy zenész akar lenni, hanem a zene egész egyszerűen mindig is szerves része volt a mindennapjainak Fotó: archív

A fiatal basszusgitáros korábban elnyerte a Cseh Tamás Program támogatását, számos hazai fesztiválon lépett színpadra elektronikai elemekkel felturbózott jazz basszusgitáros produkciójával Szipkaloops néven, nemzetközileg is kiemelkedő teljesítményét, tehetségét pedig már az is bizonyítja, hogy felvételt nyert az USA világhírű zenei felsőoktatási intézményébe, a Berklee College of Musicba, ahol idén ősszel kezdi meg tanulmányait. A Balatonkeneséhez erősen kötődő fiú úgy véli, sok minden fog hiányozni neki itthonról, ám szerencsés helyzetben van. – Okkal megyek ki, hiszen azt fogom csinálni, amit szeretek, és sok dolgom lesz, ami azért valamelyest eltereli az ember figyelmét a honvágyról – véli a fiú, aki hozzátette, tervezi, hogy lehetőségei szerint többször hazalátogat majd tanulmányai alatt. – A Berkleere több ezren jelentkeznek világszerte, nagyon sokan vagyunk, mivel ez egy hatalmas intézmény. A barátságkötés és a saját társaság megtalálása – a zenén belül is nagyon sokféle irányvonal, képzés van –, a saját identitás kiépítése az egyik legnagyobb feladat egy ilyen közegben – mondta el Kéri Samu, aki arról is beszámolt, hogy a tavaly decemberi felvételi folyamat rendkívül összetett volt, melyre több téren kellett készülnie. A basz-szusgitár-előadói szakra való jelentkezéséhez felvételeket, saját dalait, azok lekottázott anyagait kellett eljuttatni a bizottsághoz, mely rövid időn belül visszajelzett a fiúnak, felajánlva, hogy az előadói szak mellett jelentkezzen a zeneszerzőire is. Samu végül az európai meghallgatási helyszínek közül Münchenben személyesen is bemutatkozott a felvételiztetést végző szakemberek előtt, akik egyebek mellett azt a kérdést is feltették neki, mit tud hozzáadni személyesen a Berklee értékeihez, közösségéhez.

A zeneiskolában Bartók Béla műveit játszottam

– Magyarországról jövök, az itteni zenei kultúrával nagyrészt tisztában vagyok, a zeneiskolában Bartók Béla műveit játszottam. Azt tudom odavinni, amit itthon kaptam, a gyökereim révén. Apukám, Kéri Gábor is világzenész, folyamatosan ezt hallottam otthon, hogy ő is próbálja fuzionálni a magyar népzenét és a jazzzenét. Ráadásul én a legmodernebb zenében vagyok járatos, szeretem kihasználni az elektronika, a modern technikák nyújtotta lehetőségeket, ezenfelül rengeteg mai előadót hallgatok. Úgy gondolom, ezt a különleges kettősséget tudom kivinni magammal – vallja Samu. – Nagyon sok hatás ér, főleg ebben a korban, tizenkilenc évesen, nyilván mindenki sokkal nyitottabb még, keresi a helyét, ahogy én is keresem a magamét, keresem a hangom. Ezért nagyon sok mindenbe kezdek bele, van, ami rosszul sül el, van, ami jól – mondja a fiatal zenész, hozzátéve, ez utóbbiakat szokta közzétenni videómegosztó csatornáján, ahol loopmaster néven érhetők el zenéi.

Későbbi tervei kapcsán elmondta, nagy öröm az, ha egy zenészt díjakkal ismernek el, és meg tud élni abból, amit szeret, de konkrétumok, kifejezett célok nincsenek előtte azon túl, hogy zenéljen. – Nekem a célom a zenélés maga. Hogy megtaláljam, kiépítsem a saját inspiráló közegem, és abban képes legyek folyamatosan fejlődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!