Történelem filmen

2023.11.14. 08:00

Expetőfisek a Tündérkertben, veszprémiek kedvencei a tévésorozatban

A Tündérkert sármos testőrkapitánya a veszprémi közönség szívét is meghódította, sőt, a tévésorozat egyik főszerepét, a Bethlen Gábort megformáló színész szintén játszott a vármegyeszékhely teátrumában. Sok veszprémi emlékszik színpadi alakításai miatt Lukács Dánielre és Bokor Barnára.

Rimányi Zita

Lukács Dániel évekig a Veszprémi Petőfi Színház tagja volt és legszívesebben a színház parkjában tanulta a szerepeit. Akik a veszprémi "tündérkertben" sétálgattak, biztosan látták valamelyik fa alatt vagy az egyik padon, szövegkönyvvel az ölében elmélyülni Kamuthy Farkas megformálóját. Bokor Barna erdélyi magyar színművész pedig 2004 és 2006 között játszott a Veszprémi Petőfi Színházban. A Tündérkertben Bethlen Gábort, a főkapitányt, Báthory tanítóját alakítja. A sorozat gyártója tette közzé ezeket az információkat. Azt szintén a cég ajánlójából lehet tudni, hogy A Tündérkert 2023-as magyar történelmi drámasorozat, amely Móricz Zsigmond Erdély-trilógiájának azonos című első kötetéből készült. A sorozat vezető írója Bereményi Géza és Tasnádi István volt. Az első évad a Kísértések kora alcímet kapta, október 13-án mutatták be a Dunán az első részt.
Többek közt Balsai Móni, Gáspár Kata és Kálloy Molnár Péter – aki rendezett Veszprémben – szerepel a sorozatban, melynek sztorija az ismert történelmi tényeken alapul, melyek szerint a 17. század elejére a darabokra szakadt országot nyugatról a Habsburgok, dél-keletről a törökök szorongatták. A két hatalmas birodalom közé ékelődött be a magyarság utolsó még valamennyire szabad bástyája: Erdély. A békét megtartani Erdélyben azonban nem volt egyszerű. Gyilkos harc folyt a trónért, amiből a fiatal és vakmerő, de amúgy felelőtlen és akarnok – és nem utolsó sorban nőfaló – Báthory Gábor került ki győztesen. Báthory hátországa szélesnek tűnt: a család ősi és legendás, mögötte ott állt a híres, hírhedt nagynéni, Báthory Erzsébet, és ott volt idősebb, megfontolt s művelt mestere, Bethlen Gábor. Erdély három nemzete, a magyar, a székely és a szász abban reménykedett, hogy Báthory talán végre elhozza a sokat szenvedett kis ország számára a békét. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!