Kanálból szélcsengőt

2017.10.05. 08:00

Varjas Judit lakberendezési ötletei újrahasznosított evőeszközökből

Varjas Judit üveg és villa ékszereit, festett húsvéti tojásait és nagy művét, a Halas lépcsőt már jól ismerik olvasóink. Judit azonban folyton kitalál valami újat, mostanában az evőeszközökből szélcsengőket és fogasokat is készít.

Tóth B. Zsuzsa

Így készül régi evőeszközből a szélcsengő Juditnál

Judit azt mondja, az ékszerek után valamilyen lakberendezési tárgyat is szeretett volna készíteni. A szélcsengő terve régóta ott motoszkált a fejében, a kivitelezésen kellett dolgozni még. Édesapja, Imre most is a segítségére sietett, ő segít a férfias munkákban, a hajlításban, polírozásban. Azt követően fúrni, csiszolni is kell a csengő elemeit. Ügyelni kell rá, hogy ne legyen sorjás a fúrt lyuk, el ne vágja a cápazsinórt, amire fel vannak függesztve az evőeszközök.

Így készül régi evőeszközből a szélcsengő Juditnál

A cápazsinór keményebb és vastagabb, mint a damil, alkalmasabb erre a célra.

A csengő legfelső része egy villa, amelynek négy fogát szét kell hajtani négy irányba. A fogak végeit Judit visszahajlítja, kunkort képezve, hiszen azokba lehet fel-akasztani a többi evőeszközt. Általában két villát és két kanalat akaszt a fogakra, de fontos, hogy azok összeérjenek, csengjenek a szélben. Ezért a villák fogait széthajtja. A kanalakba kérésre monogramot vés, de elfér ott például egy esküvő időpontja, vagy más dátum, név is. Bele lehet gravírozni az ajándékozó nevét is. A villa két fogát akár szív alakra is meg lehet hajtani, de volt rá példa, hogy az élet hullámvasútját szimbolizálták az evőeszközök, máskor pedig Judit egy lány életútját vezette végig az evőeszközökön. Egy süteményes lapátra a Fehér Ház sziluettjét gravírozta, hiszen a lány Amerikába került. Legalul azonban többnyire merőkanál van, amelybe zárt térben mécses, illóolaj kerülhet. Ha a teraszon, kertben kap helyet a szélcsengő, kisebb pozsgást, például kövirózsát ültethetünk bele. A merőkanálnak inkább esztétikai jelentősége van, megnyújtja kissé az összképet Judit szerint.

Az evőeszközökből egyedi fogast is készít

Az időjárás viszontagságai miatt bepatinásodhat a szélcsengő, de fel lehet polírozni, vagy fényesíthető a jól ismert otthoni módszerekkel, anyagokkal, egyebek közt szódabikarbónával vagy fogkrémmel. Ezüsttisztító kendővel ugyancsak visszanyerheti eredeti csillogását.

Aki inkább a mattot szereti, annak Judit lefesti a szélcsengő elemeit, akárcsak a fogasokat, amelyeket ugyancsak evőeszközökből készít. Azok jól illenek a modern, de akár egy bohém vagy vintage stílusú lakásba is. Akárcsak a kis, magában felfüggeszthető merőkanál, amelybe ugyancsak beültethető egy kövirózsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában