Híve a tradicionális, magyaros ételeknek

2018.01.31. 20:00

Mesterszakács a csopaki óvodában

Gál Tamás 2015-ben szerezte meg a mesterszakács képesítést. Tavaly október óta a Mandulavirág Óvoda élelmezésvezetője.

Szendi Péter

Hátul, balról jobbra Sőrés Tamásné, Gál Tamás, Horváth Tímea, előttük Stumpfhauser Mária és Szecsődi Viktória Fotó: Szendi Péter

Híve a tradicionális, magyaros ételeknek, ezt próbálja a konyhában is bevezetni, ahol naponta több mint négyszáz emberre főznek.

– Tizennégy éves koromban fogalmazódott meg bennem legelőször, hogy szakács leszek. Az akkori osztályfőnököm nagyon ellenezte mindezt, mert a tanulmányi eredményeim miatt szerinte én ennél többre lettem volna hivatott. Édesanyám ugyanakkor maximálisan támogatott, mert neki mindig az volt a vágya, hogy a Balaton partján üzemeltessünk egy pecsenyesütödét. Jó tanulmányi eredményeimnek köszönhetően az akkor nyíló Club Tihany-ba kerültem, kiváló séfektől, mesteremberektől lestem el a szakma fortélyait – kezdi a beszélgetést Gál Tamás mesterszakács.

Hátul, balról jobbra Sőrés Tamásné, Gál Tamás, Horváth Tímea, előttük Stumpfhauser Mária és Szecsődi Viktória Fotó: Szendi Péter

Tamás, hogy még jobban elkötelezve érezze magát a szakma iránt, jelentkezett mesterképzésre. Mint mondja, nehéz volt megszerezni a képesítést, hiszen mind elméletben, mind pedig gyakorlatban kellőképpen helyt kellett állnia. A képzés időtartama egy év volt, sok mindent tanult ez alatt az időszak alatt. A gyakorlati rész több vizs-gából állt. Hideg- és dísztálat kellett készíteni, három fő-étellel, három körettel. Mindenki más tételt húzott, az ország különböző tájegységeinek a gasztronómiai értékeit kellett bemutatni. Ha ezen a vizsgán valaki megfelelt, akkor mehetett tovább a melegkonyhai étkeztetésre. Mindez egy hideg előételből, levesből, főételből és egy desszertből állt. Nagyon neves szakemberek ellőtt kellett Tamásnak megfelelnie, százalékos arányban volt a pontozás, nagyon szigorú szabályok szerint. Kilencvenkét százalék volt a határ, ha valaki afelett teljesített, megkapta a mesterszakács kitüntetést. Természetesen az elméleti vizsgákon is alaposan helyt kellett állnia, végül 2015-ben lett mesterszakács, mely címet a Veszprém Megyei Iparkamaránál szerezte meg.

Ezután a Zirci Ciszterci Apátság élelmezésvezetője lett. Ott is nagyon sokrétű volt a munka, napi ötszöri étkeztetést biztosítottak. Jól érezte magát Zircen, de Ambrus Tibor polgármester felkérte, hogy legyen az óvoda élelmezésvezetője. Örömmel vállalta mindezt, hiszen 1996 óta él családjával Csopakon. Tamás híve a hagyományos magyar ételeknek, ezt próbálja megismertetni a gyerekekkel. Mint mondja, a rohanó világban egyre kevesebben főznek otthon, gyorsételeket esznek az emberek, félkész ételeket vásárolnak. Így a gyermekek nem ismerik meg a hagyományos magyar ételeket. A gyerekeknél oda kell figyelni a magas zsír-, cukor- és sótartalomra, így rájuk másképp főznek.

A közétkeztetésben dolgozókat nagyon nehéz kizökkenteni a már általuk jól bevált sémákból. Szerencsére Csopakon hamar elfogadták Tamás álláspontjait, jó csapattal dolgozik együtt, két szakképzett szakáccsal és három kisegítővel. Reméli, hogy idén sikerül átköltözniük az üdülőfalu és kempingbe. Mint ismeretes, az önkormányzat pályázati támogatást nyert egy új konyha kialakítására. – Nagyon várjuk már a költözést, hiszen kényelmesebb, korszerűbb körülmények között tudunk majd dolgozni. Jobban meg tudunk felelni a mai hatósági előírásoknak. Az új konyhatechnikai berendezésekkel az ételek minősége is javul. Amiben még nagy előrelépés várható, hogy tudunk majd esküvőket, konferenciákat és különféle rendezvényeket szervezni, megfelelő személyzet felvételével pedig szeretnénk kialakítani majd az önkiszolgáló étterem lehetőségét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában