Tudnunk kell, kik vagyunk, hogy boldoguljunk a világban

2018.02.08. 10:00

Holczinger Szandra küldetése, hogy őrizze a német nemzetiségi értékeket

Nekünk, a fiatal generációnak kell tennünk azért, hogy a német nemzetiségi értékek ne tűnjenek el, s úgy érzem, nekem ez személyes küldetésem – vallja Holczinger Szandra magyarországi német származású fiatal kutató és színésznő, akit januárban Koch Valéria-díjjal tüntettek ki.

Leitner Vera

Fotó: Bolya Árpád

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának Oktatási és Ifjúsági Bizottsága január 13-án a pécsi Kodály Központban Koch Valéria-díjjal tüntette ki a magyarországi német származású Holczinger Szandrát, aki 2017-ben végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem germanisztika német nemzetiségi szakán. A kitüntetést a német nemzetiséghez kötődő sokoldalú tevékenységéért, kutatási munkájáért és egy magyarországi német témát feldolgozó, kiváló szakdolgozatáért vehette át, melynek címe A naptári év ünnepei, az emberi élet jelentős állomásai Bakonyszücsön. A Valeria Koch-díj elnyeréséhez egy intézmény és egy egyesület ajánlása volt szükséges.

Fotó: Bolya Árpád

– Intézményként az ELTE, illetve az ottani oktatóim, Dr. Erb Mária és Dr. Manherz Károly, egyesületként pedig a Lovassy László Gimnázium német nemzetiségi tagozatán belül működő Lovassy Német Nemzetiségi Egyesület javasolt a díjra, ami jelentős elismerés. Úgy érzem ez a díj, motivációt, erőt ad a további tevékenységeimben. Ami különösen nagy értéket képvisel a szakdolgozatomban, az a dialektusban feltüntetett, sváb kifejezések megörökítése. Bakonyszücsről tudomásom szerint még nem jelent meg falutörténeti könyv, és a dialektusát sem dolgozta fel még senki – mondja Szandra, aki úgy véli, megközelítőleg tizennyolc ember élhet ma a faluban, aki beszéli a szücsi dialektust. – Sokan vannak, akik értik a bakonyszücsi nyelvjárást, de nem beszélik. A nagymamám korosztálya anyanyelvének tudja ezt a német dialektust, de mikor apukám generációja felnőtt, már tilos volt németül beszélni, attól féltek, hogy őket is kitelepítik Németországba. Hozzám a nagymamám svábul beszélt, akkor már lehetett, így én értem ezt a nyelvjárást, de főleg az irodalmi német nyelvet beszélem. Természetesen vannak kifejezések, melyeket kifejezetten svábul mondok, gyerekként pedig elsősorban imák, dalok, versek ragadtak rám.

Fotó: Kállai-Tóth Anett

Ahogy arról a huszonhét éves bakonyszücsi lány beszámolt, egy háromgenerációs családban nevelkedett és elsősorban nagyszüleitől kapta örökségül a német nemzetiségi identitást, kultúrát, nyelvet. Már általános iskolai osztályfőnöke, Törökné Wenczel Anna is gyűjtési feladatokkal ösztönözte a bakonyszücsi értékek megmentésére, így a lány kazettás diktafonnal fogott neki az azóta is tartó kutatásnak. – Leültem az idős emberek mellé és arra kértem őket, meséljenek. Idővel aztán egyre több történet, vicces esemény, anekdoták, mondókák kerültek elő. A II. világháborúról és a kitelepítésről kérdeztem őket, a dialektussal csak később foglalkoztam. Holczinger Szandra elmondta, temérdek hang- és képanyagot gyűjtött össze a településen, melynek feldolgozása, az értékek megmentése több éves munka. A veszprémi Lovassy László Gimnáziumban töltött éveit Szandrának nagyban meghatározta a német néprajz és a nyelvjárások kutatása, melyben tanárai, Eich Mária és Schindler László ösztönzően hatottak rá.

– Jövőbeli terveim között, egy a szülőfalumról, Bakonyszücsről összeállított anyag elkészítése is szerepel, mely akár egy néprajzi könyv alapjaként szolgálhat. Örülnék, ha a későbbiekben két nyelven kiadásra kerülne ez az anyag, hogy eljuthasson a környéken élő emberekhez, illetve forrásként használható legyen az oktatásban is. – meséli Szandra, aki arról számolt be, hogy tanárok is jelezték már felé, sokszor nagyon nehéz német nemzetiségi tárgyakat tanítani annak, aki nem ilyen származású.

A Koch Valéria-díjátadón Fotó: Máy Péter

Az érettségit követően Szandra a Gór-Nagy Mária Színitanodában színészként, majd a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán német nemzetiségi óvodapedagógusként végzett. 2017-ben BA – diplomát szerezett az ELTE Bölcsészettudományi Karának német nemzetiségi szakán, jelenleg az intézmény német nemzetiségi nyelv és irodalom mesterszakos hallgatója. Szandra mindemellett színészként dolgozik: négy éve tagja a budapesti József Attila Színház társulatának. Legutóbbi bemutatója a Verebes István által rendezett Lucifer show volt, melynek egyik színében Éva karakterét alakítja. Rendszeresen látható különféle filmekben, sorozatokban, és különösen büszke arra, hogy egy, a magyarországi németek elhurcolását feldolgozó filmben, a Szász Attila által rendezett Örök télben színészként, valamint dialektusban felénekelt népdalokkal, a film főcímdalának előadásával közreműködhetett. Az Örök tél című film február 25-én 21.15-kor a Duna Tv-n is látható lesz. A fiatal színésznő jelenleg Sós Ágnes dokumentumfilm rendezővel dolgozik egy átfogó magyarországi németekről szóló dokumentumfilm elkészítésén.

A Koch Valéria-díjátadón Fotó: Máy Péter

A bakonyszücsi német nyelvű népdalok feldolgozását is tervezi Szandra. Egykori lovassys osztálytársával, Molnár Mariannal összegyűjtött német népdalokkal gyakorta lép fel országos rendezvényeken a Holczinger–Molnár duó tagjaként, legutóbbi szereplésük az Elűzöttek emléknapján Münchenben volt. – Itt azokkal a kitelepített németekkel is találkoztunk, akiknek el kellett hagyniuk Magyarországot. Szívszorító érzés volt, ugyanakkor egy iszonyatosan nagy élmény is, melyre életünk végéig emlékezni fogunk. Ez a találkozás is motivációt adott, hogy tovább folytassuk a gyűjtési munkát, ezzel örömet szerezve másoknak is – számol be Szandra, aki hangsúlyozza, mindenkinek tudnia kell azt, hogy honnan jött és ki is valójában. –  Ha ezt nem tudjuk, akkor nehezebben boldogulunk a világban és nem tudunk ehhez mérten döntéseket hozni. A származásom természetesen mindig kísér és kihat az egész életemre. Nem gondolom, hogy a mai világban bármilyen támadástól kellene tartanom azért, mert egy nemzetiséghez tartozom. Magyarországi németként szeretném a személyes tapasztalataimat, tudásomat és értékeimet mindkét nyelven gyerekeknek, fiataloknak és a közönségnek is továbbadni, és ha egyszer gyermekeim lesznek, biztosan továbbadom nekik is mindazt, amit a családomtól kaptam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában