mesél az erdő

2018.04.02. 14:48

Igazi kuriózum, fehér erdei szalonka került terítékre

- Na most olyat mutatok neked, amilyet szerintem még nem láttál - és hátam mögül elővettem a fehér erdei szalonkát. Apám tekintetén jól látszott, hogy valóban, ilyet még ő sem látott.

Molnár Sándor

Évek óta, minden márciusban ugyanarra a helyre jár szalonkamegfigyelésre Marton Zsolt, a Noszlopi Vadásztársaság tagja. Idén március utolsó hetében is ezt tette, amikor édesapjával és hűséges magyar vizslájával az erdei szalonkamonitoring program keretén belül indultak megfigyelésre.

– Aznap a szalonkahúzás 19.35 és 19.50 közötti időintervallumban volt várható. Kicsit korán érkeztünk a vadászterületre, ezért mielőtt elfoglaltuk a pozíciónkat, még pár percet beszélgettünk egy magasles tövében, csak aztán indultunk el. Édesapám és én is tudtuk, hogy kinek merre kell indulni, hiszen évek óta ugyanarra a helyre járunk szalonkát megfigyelni, illetve amennyiben lehetséges, vadászni – meséli Zsolt.

Majd így folytatja a történetet: – Kis idő elteltével egy tőkésréce pár jelent meg az égen, majd egy kör megtétele után beszálltak tőlünk nem messze a nádas egyik vízfoltjára. Nemsokára meghallottuk az első lövés zaját – nem apám volt, kicsit távolabbról jött, de jelezte, hogy már bármelyik pillanatban megpillanthatok egy erdei szalonkát. Pár perc elteltével lövést hallottam édesapámtól, majd még egyet, és a szalonka pisszegő hangját, amely felém közeledik. Túl messze repült, ezért bár láttam, de lövést nem tettem rá. Tovább várakoztunk, az idő múlt és egyre sötétebb lett, tudtam, lassan véget ér a mai vadászat. Nem sokkal később ismét pisszegő hangot hallottam szemből, és tudtam, hogy ez bizony szalonka, mert a hangja alapján felismerem. Pillanatok múlva megláttam a szürkületben az egyedül, egyenesen felém közeledő madarat. Gyors célzás után elsütöttem sörétes fegyverem, és láttam, hogy a szalonka leesik körülbelül 25-30 méterrel előttem a nádasba.

- A kutyám mellettem ülve, izgalomtól remegő testtel figyelt és várta a vezényszót. A „keres” parancs után indult is, hogy felkutassa a zsákmányt. A nádashoz érve a mozgásából láttam, hogy talált valamit, ám a „hozd” vezényszó után csak izgatottan totyorgott egy helyben. Ismét szólítottam, „hozd, kis kutyám”, de ő továbbra is csak állt a madár felett, mintha tudta volna, ez bizony nem olyan, mint amilyennek lennie kellene. Ekkor még nem gondoltam, milyen különleges madarat lőttem, hiszen a lövés pillanatában a szürkület miatt csak hangjából és formájából tudtam, hogy szalonka, viszont a színét nem láttam. Kutyám mellé érve, a lámpám fényénél láttam, hogy egy hófehér madár fekszik előttem a földön. Felvettem és először a csőrét néztem meg, ekkor vált biztossá, hogy ez bizony szalonka, és tudtam, nem mindennapi vadászélményben van részem. Úgy éreztem, Szent Hubertusz, a vadászok védőszentje aznap este igencsak maga mellé vett, hiszen a sötétben is látható volt, hogy egy hófehér erdei szalonkát tartok a kezemben. Apám a lövés, a kutyának kiadott vezényszavak hallatán a távolból csak annyit kérdezett, „megvan?” Én a szalonka csodás látványától magamhoz térve elindultam a találkozási ponthoz, és közben válaszoltam „igen”. Mikor visszaértem a magasleshez, a madarat mögém tartva közöltem: „Na, most olyat mutatok neked, amilyet szerintem még nem láttál”, és hátam mögül elővettem a fehér erdei szalonkát. Apám tekintetén jól látszott, hogy valóban, ilyet még ő sem látott – elevenítette fel a történteket a vadász.

A gratuláció és pár perces csodálkozás után elindultak az autójukhoz. Természetesen a visszaút alatt is a különleges szalonka volt a téma. Az autóhoz érve Zsolt értesítette a vadásztársait a nem mindennapi élményről, és még aznap este rögtönzött tanácskozással egybekötött szalonkaszemlére gyűltek össze a fővadászuk udvarán.

Fotó : Marton Sándor és Marton Zsolt

Marton Zsolt szeretné a különleges, a magyar erdők királynőjeként emlegetett erdei szalonkát, az illetékesekkel történt egyeztetés után, teljes nagyságában kipreparáltatni, hogy az a jövőben akár kiállításokon is látható lehessen. Ugyanis, elmondása szerint, mindössze 5-10 fehér példányról van feljegyzés, amióta Európában vadásszák az amúgy barnás, sárgás, foltos tollruhájú madarat. Pedig vadászata több évszázados múltra tekint vissza, ezért komoly hagyományokkal rendelkezik mind a magyar, mind az európai vadászéletben. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Ferenc József Habsburg uralkodó egyik kedvenc vadja volt, amelyből vadásznaplója szerint összesen 897 darabot ejtett el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában