kertünk védelmében

2018.05.31. 07:00

Mumus a paradicsomvész, előzzük meg még időben

Ma már kapható olyanfajta paradicsom is, amely ellenáll a paradicsomvésznek. Ez nagyon jó, hiszen ennél a növénynél nem egyszerű kivárni a várakozási időt, ha már érik a termés.

Tóth B. Zsuzsa

Unferdorfer József kertész szerint bizonyos szabályok betartásával igazán szép paradicsomtermést szüretelhetünk a nyáron fóliában és szabad földön egyaránt Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ez lesz a jövőben a megoldás ahhoz, hogy a növényt ne kelljen permeteznünk – mondja Unferdorfer József dísznövénykertész.

A paradicsompalánták ültetésének ideje van most, a növény akkor terem legjobban, ha odafigyelünk gondozására. Ehhez adott néhány ötletet lapunknak.

A szakértő azt ajánlja, hogy a folyton növő, azaz lugasfajtáknál szabaduljunk meg a hónaljhajtásoktól, hogy azok ne vegyék el a tápanyagot a terméstől.

Unferdorfer József kertész szerint bizonyos szabályok betartásával igazán szép paradicsomtermést szüretelhetünk a nyáron fóliában és szabad földön egyaránt Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A folyton növőt és a lugas- paradicsomot a kertész négy szálon engedi nőni. Miután az eredeti tő elágazott, még az új hajtásokat is két-két irányba növeszti. A paradicsomot folyamatosan kell kötözni, hiszen egy szálon nevelve akár még három-négy méter magasra is megnőhet, de egyébként is magas növény. Egy-egy tő nagyjából 12–15 fürtöt nevel szerencsés esetben. Hangsúlyozza, hogy a növényt nem locsolni, hanem öntözni kell. Azaz inkább kétnaponta, de akkor alaposan lássuk el vízzel, hogy ne csak a földfelszínhez közeli gyökerek kapjanak vizet. Így az alsó gyökerek is fejlődnek, és egy estleges felszíni kiszáradás során nem pusztul el a palánta. Ráadásul a felszínen a víz nagy része eleve elpárolog. Ahhoz, hogy a gyökerek jól beszívhassák, és aztán ne száradjon ki olyan hamar a föld, kapáljuk rendszeresen.

A paradicsom legnagyobb ellensége a paradicsomvész nevű betegség, amely a nedves, hűvös időt kedveli. A tünetek megjelenését követően már nehéz a védekezés, rá-adásul az érési idő alatt nem praktikus a permetezés, hiszen akkor nem szabad fogyasztani a termést.

Ezért legjobb, ha a meg- előzésre helyezzük a hangsúlyt. Azaz kiültetés után érésig tíznaponta permetezzük le réztartalmú szerrel. Ez ellenállóvá teszi a növényt a betegséggel szemben. A felszívódó szerek közül mankoceb hatóanyag-tartalmút válasszunk. Annak pedig az az előnye, hogy megöli a gombát ott is, ahol a réztartalmú szer nem fér hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában