tókerülés

2018.06.06. 07:00

Szólóban vitorláztak a Balatonon

Izgalmas menet volt kevés szélben vitorlázni a Balatonon, így vont mérleget az útról Szutor Ferenc, aki Ágostházy Imrével együtt tókerülő szólóvitorlázásra hívta több ismerősét a tavon, a közelmúltban.

Kovács Erika

Összesen hét, huszonöt lábas hajóval indultak el a kormányosok a tihanyi kikötőből, közülük hatan teljesítették a távot, a hajók között volt 51 és 71 éves fahajó is. A kormányosok a fűzfői öbölben a rendkívül kevés szél, illetve a szélcsend miatt kisebb pályarövidítés mellett döntöttek, mert nem akarták beindítani a motorokat. Szutor Ferenc utalt rá, útközben nem csak a szélcsenddel kellett megküzdeniük, hanem a tűző nappal, a rekkenő hőséggel is.

Paksi Péter (balról), Szutor Ferenc, Ágostházy Imre és Szabó Zsolt kormányosok indulás előtt a tihanyi kikötőben Fotó: Kovács Erika

Az első hajós 13 óra alatt, az utolsó 16 óra alatt hajózta körbe a Balatont. Így Szamódy Zsolt ért célba elsőként Mormotával, őt követte Sztutor Ferenc Póstás nevű fahajójával, harmadiknak pedig Nagy Imre kötött ki Annival.

-Jó szélben bárki tud vitorlázni, kis szélben ez sokkal nehezebb. Figyelni kell nagyon a felhőket, mert környezetükben van némi szívóhatás, meg aztán szerencse is kell ilyenkor, ugyanis keresni kell, hol van kicsit nagyobb szél, egyszóval izgalmas menet volt, fogalmazott az út szervezője. Utalt rá, a szóló-, és csapatban történő vitorlázásnak is megvan a külön varázsa, a most elindult kormányosok zöme rendszeresen részt vesz a Kékszalag tókerülőn is, ahol csapatok versenyeznek egymással.

-Buzdítanék mindenkit arra, ha az időjárás lehetővé teszi, próbálja ki a szólóvitorlázást, mert más élmény, mint csapatban hajózni. Ilyenkor csak magára és hajóra figyel az ember. Sokkal jobban lehet érzékelni a hajó minden egyes rezdülését, a legapróbb neszt is. Minden döntést egyedül kell meghozni, nincs kitől tanácsot kérni, és minden kötelet egyedül kell meghúzni, fogalmazott Ferenc, akinek gyönyörű fahajóját évtizedekkel ezelőtt a balatonalmádi postás üdülőnek készítették.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában