Közösségépítő ritmusok

2018.08.29. 07:00

A dob valami ősi dolgot mozgat meg az emberben

Különleges dobkörre várta Kovács Viktor evangélikus lelkész, illetve leendő mentálhigiénés szakember a zenekedvelőket és a közösségi élményre vágyókat a Csónakázó-tóhoz szombat délután.

Borsos Renáta

Kellemes élménnyel gazdagodtak a résztvevők az első dobkörön, Kovács Viktor ötletgazda instrukcióit figyelemmel követték Fotó: Györkös József

A dobkörszervezés üzenete a közösségteremtési szándék. A havi rendszerességűre tervezett eseménynek a célja Viktor szerint az, hogy a zene által emberek csoportjából valódi közösség alakuljon, amelyben mindenkinek van egyedi hangja, amelyre kíváncsiak a többiek, így alkotva kerek egészet.

– Mivel a legkorábbi hangszerünk a dob, valami nagyon ősi dolgot mozgat meg az emberben. Az ütem, a ritmus az életünkhöz szervesen hozzátartozik, elég csak a saját szívritmusunkra gondolni. Mindannyian már magzatként édesanyánk szívverését hallgattuk az anyaméhben. Bizonyított tény, hogy az anya hatnyolcados szívritmusa a magzatra nyugtatóan hat, anyaméhi békességet teremtve – jegyezte meg Viktor.

Kellemes élménnyel gazdagodtak a résztvevők az első dobkörön, Kovács Viktor ötletgazda instrukcióit figyelemmel követték Fotó: Györkös József

Az ajkai dobkörbe az is meghívást nyer, akinek nincs zenei előképzettsége, aki úgy érzi, hogy nincs ritmusérzéke, vagy akár hangszere. A dobkörhöz tartozást ezen tényezők nem befolyásolják.

Az első alkalmon körülbelül negyvenen vettek részt, a gyerekektől kezdve egészen az idős korosztályig. A tervek szerint a dobköri összejöveteleken a világ különböző tájain ismert hangszereket, illetve, a környezettudatos szemléletet fontosnak tartva, újrahasznosított anyagokból előállított hangszereket is bemutatnak majd.

Kovács Viktor szerint ahogy a zeneterápiás módszereknek számos pozitív élettani hatása van, úgy a dobkör is hatékonyan oldja a stresszt, hat a lélekre. A közösen kialakított hangokkal és ritmussal, az örömzenélés által közelebb kerülnek egymáshoz az emberek. Lelki szinten könnyebben összekapcsolódnak, ráéreznek egymásra, fejlődik érzelmi intelligenciájuk, empatikusabbá válnak.

A programot a szociális városrehabilitációs projekt keretében rendezték meg.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában