Lesenceistvánd

2018.08.16. 14:00

A retró rádiók szerelmese

A falunap egyik kiállítója a badacsonytördemici gyűjtő, Cseh Sándor volt, aki retró rádióit, lemezjátszóit, magnetofonjait vitte el bemutatni.

Tóth B. Zsuzsa

Cseh Sándor alkalmi tárlatvezetést is tartott, gyűjteménye néhány különleges darabját bemutatva a falunapon Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Cseh Sándor már több alkalommal szórakoztatta a helyieket retró lemezeivel, lemezjátszóival, amellett rokoni szálakkal kötődik a településhez, járt oda iskolába is egykor. A falunapi különleges kiállítás megnyitóján maga is beszélt nem hétköznapi hobbijáról.

Cseh Sándor alkalmi tárlatvezetést is tartott, gyűjteménye néhány különleges darabját bemutatva a falunapon
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Mint elmondta, köszönettel fogadta el a meghívást, és úgy érezte, hogy hazaérkezett a településre. Több mint ezer régi rádiója, magnója, lemezjátszója van badacsonytördemici otthonában. A megnyitón bemutatott a kiállított készülékek közül néhányat, beszélt azok funkciójáról. Megismertetett az érdeklődőkkel egy detektoros rádiót, amely áram nélkül működött. Egy 1928-as rádió, gyűjteménye legértékesebb darabja ma is működik, akárcsak egy régi gramofon is.

A magyar gyártmányú magnók őséről is ejtett néhány szót, az lemezjátszóra téve működött. Az egykori néprádiót is megmutatta, de a híres Sokol sem hiányozhatott a kiállításról. Egy öreg osztrák lemezjátszós rádióról ugyancsak lefújta a port, az Orionton táskarádióra pedig 1962 óta vágyakozott, két hete sikerült szert tennie rá nagy örömére. Bútordarabként is megállták a helyüket a lemezjátszós rádiók, egy 1959-es, szovjet gyártmányú, programozható rádió ugyancsak felkeltette a tárlat látogatói érdeklődését. A legszebb magyar rádió, a Pacsirta több példánya is Sándor tulajdona, amint érdekes szalagos magnóknak ugyancsak büszke birtokosa. A legelső szalagos magnóját 1967-ben vásárolta a gyűjtő, le is játszott egy akkor készült felvételt róla mindenki örömére.

Cseh Sándor és családja badacsonytördemici családi háza egyik szobája már évekkel ezelőtt teljesen megtelt a régi rádiókkal, lemezjátszókkal, magnetofonokkal és sok más aprósággal. Sándor amit csak lehet, megjavít, örül, ha üzemképesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában