irány a kert

2018.08.16. 07:00

Augusztus végén ültessünk epret!

Balatonfüred Augusztus végén, szeptemberben lesz itt az ideje, hogy epret ültessünk. Már felkészülhetünk a munkára.

Tóth B. Zsuzsa

Csizmazia Szilveszter kertészmérnök szerint az olcsóbb, szabad gyökerű epret most, nyár végén célszerű ültetni, hogy jövőre komoly termést hozzon. Cserépbe is tehetünk bármilyen fajtából. A csüngők többnyire tavasszal kaphatóak, a folyton termőktől pedig ne várjunk egész évben termést Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Az is lehet, hogy az eper helyén még más növény van, és a termesztők is csak most ültetik a poharas palántákat. Valószínűleg még gyökeres szaporítóanyagot sem fogunk kapni, és a legfontosabb: ha tavasszal ültetünk a kertészetekben kapható poharas palántát, az már ugyanúgy fog teremni az első évben is. Mégis ki ültessen most? Aki profi, és komoly epertermesztésbe akar fogni, vagy csak magának, de nagyobb területet kíván beültetni, és nem akarja, hogy a „hús többe kerüljön, mint a leves” – ajánlja Csizmazia Szilveszter.

Csizmazia Szilveszter kertészmérnök szerint az olcsóbb, szabad gyökerű epret most, nyár végén célszerű ültetni, hogy jövőre komoly termést hozzon. Cserépbe is tehetünk bármilyen fajtából. A csüngők többnyire tavasszal kaphatóak, a folyton termőktől pedig ne várjunk egész évben termést Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kertészmérnök szerint az olcsóbb, szabad gyökerű epret csak most, nyár végén, ősszel jó ültetni, hogy jövőre már komoly termést hozzon. Az eper a laza, kissé homokos és tápanyagban gazdag talajt szereti. Óvatosan trágyázzunk, műtrágyázzunk az előkészítés során, nehogy a rothadást segítsük elő. A műtrágyáknál a foszfort és a káliumot részesítsük előnyben. Csak érett, azaz szagmentes, barna trágyát használjunk. Legjobb a bakhátas termesztés, lehet egysoros, nagyjából 20-30 centiméter széles, vagy kétsoros, 60 centiméter széles. A tőtáv jellemzően 20-25 centiméter. Takarjuk a talajt szalmával, mulccsal vagy fekete fóliával, illetve legjobb az agroszövet, vagyis az eperfólia. Az ugyanis a vizet átengedi, a gazosodást akadályozza, és ezzel óvjuk a gyümölcsöt is a felverődő földtől és így a rothadástól.

– Kis területen szerintem előbb ültessük el az epret, fektessük rá a fóliát, és vágjuk ki ott, ahol a palánta van, majd óvatosan húzzuk föl a leveleit. Ha száraz, meszes a talaj, komolyabb termesztésre ne is gondoljunk. Ilyenkor készítsünk kis emelt ágyásokat, legalább 15-20 centiméter magasakat, 20-30 centiméter széleset, fából vagy ami adódik. Töltsük meg A-s, úgynevezett savas kémhatású virágfölddel. Ültetés után ugyanúgy takarjuk a talajt. Azt javaslom, október végén és utána már csak poharas epret ültessünk. Azt is takarjuk szalmával a fagyok ellen. Fólia alá ilyenkor szintén ültethetjük, de télire itt is takarjuk.

Ha jövőre szeretnénk magunknak balkonra, teraszra, cserépbe vagy függő edénybe epret, elültethetjük most is. A-s virágföldet használjunk, a talajába keverjünk hosszan ható műtrágyát. Fontos, hogy télen tartsuk fagytól némileg védett helyen, talajra letéve, betakarva vagy bokor alatt, védett erkélyen, teraszon. De el ne felejtsük télen is meglocsolni! Fagymentes napokon két-három hetente, de csak annyira, hogy a talaja nyirkos legyen és ne sáros. Tévhit, hogy a víz miatt megfagy! Ha tavaszra elszáradt, nem a tél, hanem mi voltunk a hibásak, mert nem locsoltuk! – mondja Csizmazia Szilveszter. Tavasszal, amint kezd hajtani, kezdjük el tápoldatozni kéthetente. Virágos, virágoztató vagy epertápoldatot használjunk. Semmi estre se nitrogénben gazdagot. A talaj legyen nyirkos, de sose sáros. A fölösleges víz tudjon elfolyni, de ha lehet, az edény oldalán, úgy két-három centiméter magasan legyen a lyuk. Így sok vizet spórolhatunk! Forróságban akár naponta kell locsolni, ilyenkor tegyük egy kis árnyékba. Két fő csoportja van az epernek: az egyszer és a folyton termők, illetve újabban a csüngő eper.

Az egyszer termők hozzák a legszebb termést, szinte csak szép nagy szemű fajták vannak forgalomban. Általában a kisebb szeműek ízletesebbek. Érési időben sincs túl nagy, legfeljebb egy két hét különbség köztük. Ne gondoljuk, hogy a folyton termők mindig teremnek! Különösen forró, száraz nyáron pihennek, és csak ősszel teremnek újra! Általában apróbb szeműek, mint az egyszer termők. A csüngők többnyire csak tavasszal készen, függő cserépbe felültetve kaphatóak. Egyébként bármilyen fajtát ültethetünk cserépbe, több fajtát kipróbálva magunk szerezhetünk tapasztalatot. Azt azonban ne sikertelenségnek éljük meg, ha nem olyan lesz, mint a csomagküldők reklámújságjában!

Fontos tapasztalat: a szakirodalom szerint teljes fényre ültessük a szabadföldit, de különösen rossz, száraz talajon jobban érzi magát egy kis árnyékban. Növényvédelemre szintén szükség lehet a rothadás elkerülése végett, de inkább igyekezzünk úgy tartani, hogy a termés ne érintkezzen a földdel, locsolás, eső után gyorsan fel tudjon majd száradni

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában