TÉS

2018.08.28. 07:00

Egy csepp egészség a Bakonyból

A hétszázat alig meghaladó lélekszámú bakonyi falu az ipartörténeti szélmalmain, a kovácsműhelyén kívül immár a tökmagolajáról is híres. Mind élelmiszerként, mind gyógynövényként igen keresettek az olajtökből készült termékek és a magból sajtolt olaj.

Müller Anikó Hanga

Molnár Edit és Karker József szemléli a tizenegy hektáros olajtök­ültetvényt Fotó: Müller Anikó Hanga

Kovács Ákos és Varga László családjukkal együtt két hektárral kezdték, most tizenegy hektáron termesztik a növényt a település határában.

– Tizenkét éve az Őrségből – ahol nagy hagyománya van a tökmagolaj előállításának – kerültem Tésre. Megismerkedtem Varga László gazdálkodóval, sokat tervezgettünk, és 2014-ben belevágtunk. Segítenek a feleségeink és az egész család – mondja Ákos. Nyár végén learatják tökszedővel, ami nem önjáró, traktor húzza. Felszedi a tököt, kiszedi belőle a magot, a húsát, a kabakot visszaszórja, amely így zöld­trágyaként hasznosul. A magot kirostálják, meg­szárítják egy kazán segítségével, amely egy hozzákapcsolt asztal alá fújja a meleg levegőt, amin a magok vannak, nyolc-kilenc órán át. A préselést az Őrségben végzik, meleg sajtolással. A magot összedarálják, víz és só hozzáadásával megdagasztják, majd addig pirítják 60 fokon, amíg a víz elpárolog belőle.

Molnár Edit és Karker József szemléli a tizenegy hektáros olajtök­ültetvényt Fotó: Müller Anikó Hanga

A pirításnak köszönhetően jellegzetes finom ízt is kap. Hidraulikus présbe teszik, amely kipréseli belőle az olajat. A száraz pogácsát finomra őrölve készül a liszt, amely használható sűrítéshez, panírozáshoz, pizza- és kenyértésztához, alacsony a szénhidrát-, magas a fehérjetartalma. A meleg sajtolás a hagyományos eljárás. Bár nem törvényszerű, mivel erről egyértelmű leírást nem nagyon találni, de hideg sajtoláskor többféle vitamin maradhat a nedűben, bár a prés feje ott is felforrósodik az eljárás alatt 90 fokra, és ezáltal az olaj is felmelegszik. Az olajkészítők elmondták, tudomásuk szerint a hagyományos eljárással készült olajnak magasabb lesz az E-vitamin-tartalma, nem beszélve arról, hogy finom pörkölt illata és íze van, kellemesebb kulináris élményt nyújt.

Úgy gondolják, mindkét fajta olaj nagyon egészséges és kiváló, nem vagy-vagyban, hanem is-isben kellene gondolkodnunk, tanácsolják. Viszont arra figyelni kell, hogy ne hígított olajat vásároljunk. A tökmagból az olajon kívül lila hagymás, fokhagymás, bazsalikomos, rozmaringos és gyömbéres krémet is készítenek. A karakteres, telt ízű olaj felhasználható salátákhoz, krémlevesek, savanyú káposzta ízesítéséhez és vaníliafagylaltra csepegtetve. Magja és olaja erős gyulladáscsökkentő, jótékony hatását külsőleg és belsőleg egyaránt kifejti. Sok vitamint, valamint telítetlen zsírsavat tartalmaz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában