2018.08.28. 07:00
Egy csepp egészség a Bakonyból
A hétszázat alig meghaladó lélekszámú bakonyi falu az ipartörténeti szélmalmain, a kovácsműhelyén kívül immár a tökmagolajáról is híres. Mind élelmiszerként, mind gyógynövényként igen keresettek az olajtökből készült termékek és a magból sajtolt olaj.
Molnár Edit és Karker József szemléli a tizenegy hektáros olajtökültetvényt Fotó: Müller Anikó Hanga
Kovács Ákos és Varga László családjukkal együtt két hektárral kezdték, most tizenegy hektáron termesztik a növényt a település határában.
– Tizenkét éve az Őrségből – ahol nagy hagyománya van a tökmagolaj előállításának – kerültem Tésre. Megismerkedtem Varga László gazdálkodóval, sokat tervezgettünk, és 2014-ben belevágtunk. Segítenek a feleségeink és az egész család – mondja Ákos. Nyár végén learatják tökszedővel, ami nem önjáró, traktor húzza. Felszedi a tököt, kiszedi belőle a magot, a húsát, a kabakot visszaszórja, amely így zöldtrágyaként hasznosul. A magot kirostálják, megszárítják egy kazán segítségével, amely egy hozzákapcsolt asztal alá fújja a meleg levegőt, amin a magok vannak, nyolc-kilenc órán át. A préselést az Őrségben végzik, meleg sajtolással. A magot összedarálják, víz és só hozzáadásával megdagasztják, majd addig pirítják 60 fokon, amíg a víz elpárolog belőle.
A pirításnak köszönhetően jellegzetes finom ízt is kap. Hidraulikus présbe teszik, amely kipréseli belőle az olajat. A száraz pogácsát finomra őrölve készül a liszt, amely használható sűrítéshez, panírozáshoz, pizza- és kenyértésztához, alacsony a szénhidrát-, magas a fehérjetartalma. A meleg sajtolás a hagyományos eljárás. Bár nem törvényszerű, mivel erről egyértelmű leírást nem nagyon találni, de hideg sajtoláskor többféle vitamin maradhat a nedűben, bár a prés feje ott is felforrósodik az eljárás alatt 90 fokra, és ezáltal az olaj is felmelegszik. Az olajkészítők elmondták, tudomásuk szerint a hagyományos eljárással készült olajnak magasabb lesz az E-vitamin-tartalma, nem beszélve arról, hogy finom pörkölt illata és íze van, kellemesebb kulináris élményt nyújt.
Úgy gondolják, mindkét fajta olaj nagyon egészséges és kiváló, nem vagy-vagyban, hanem is-isben kellene gondolkodnunk, tanácsolják. Viszont arra figyelni kell, hogy ne hígított olajat vásároljunk. A tökmagból az olajon kívül lila hagymás, fokhagymás, bazsalikomos, rozmaringos és gyömbéres krémet is készítenek. A karakteres, telt ízű olaj felhasználható salátákhoz, krémlevesek, savanyú káposzta ízesítéséhez és vaníliafagylaltra csepegtetve. Magja és olaja erős gyulladáscsökkentő, jótékony hatását külsőleg és belsőleg egyaránt kifejti. Sok vitamint, valamint telítetlen zsírsavat tartalmaz.