kánikula

2018.08.13. 07:00

Vízhűtéses állatok Veszprémben

A hosszan tartó kánikula nem mindennapi kihívást jelent mind a látogatóknak, mind az állatoknak az állatkertben.

Molnár Sándor

A pingvinek szinte az egész napot a vízben töltik Fotó: Veszprémi Állatkert

Szerencsére az elmúlt tíz évben olyan fejlesztések valósultak meg, amelyeknek köszönhetően mind a látogatók, mind az állatok még a nagy melegben is jól érezhetik magukat. Ennek ellenére készülni kell rá, mert veszélyt is jelenthet.

Török László állatkert-igazgató felhívta az állattartók figyelmét arra, hogy ne hagyjanak kutyát, háziállatot az autóban, sőt a sétáltatás során is figyeljenek rá, nehogy megégjen a házi kedvencek tappancsa a forró aszfalton.

A pingvinek szinte az egész napot a vízben töltik Fotó: Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkertben könnyebb helyzetben vannak az állatok, de fokozottan kell ügyelni arra, hogy mindig legyen friss ivóvizük, és minél több árnyékos helyet biztosítsanak számukra. Az állatkert dolgozói meglepetésekkel is készülnek ilyenkor. Az orrszarvúakat és a dromedárokat hűvös vízzel permetezik, akár naponta többször is. Az elefántok is naponta két-három órát fürdőzéssel töltenek. A majomfélék könnyebb takarmányt kapnak ilyenkor, sőt időnként még fagyit is vagy gyümölcsökből készült jeges finomságot, amelyet nagyon kedvelnek.

A legjobb dolguk a 34-36 fokos melegben talán a borjúfókáknak és a pápaszemes pingvineknek van, amelyek a forróságban szinte egész nap a vízben vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában