ne egy régi térképpel vágjunk neki az útnak

2019.02.04. 07:00

Veszélyes eltévedni az erdőben

Jancsi és Juliska kenyérmorzsás, boszorkányos története a végén jóra fordul. Arról viszont nem született mese, amikor János bácsi és Juliska néni eltévedt az erdőben, ám az ilyen jellegű történetekről gyakran beszámol a sajtó. A kirándulásoknak is megvannak a veszélyei, különösen télen – ezért is érdemes Orsós Károly rendőr őrnagy néhány jó tanácsát megfogadni.

Mátételki András

Mindenkit arra biztatunk, hogy idős kora ellenére se hagyja el magát, bátran csatlakozzon valamelyik túrázó egyesülethez, csoporthoz, hogy hosszú távon megőrizhessék az egészségüket – mondja Orsós Károly őrnagy Fotó: a szerző

Mivel a természetjárást nyugodtan sorolhatjuk a sportok közé, először is nagyon fontos, hogy az érintettek tisztában legyenek az egészségügyi állapotukkal, azaz véletlenül se feszítsék túl a húrt, ami könnyen rosszulléthez vezethet. Tud­juk, az erdőben nem találunk orvost, segítségre sem számíthatunk egyik percről a másikra – íme az első tanács. Természetesen mindig jó tudnunk, hogy merre járunk, s ha véletlenül eltévedtünk, ne essünk pánikba.

Mindenkit arra biztatunk, hogy idős kora ellenére se hagyja el magát, bátran csatlakozzon valamelyik túrázó egyesülethez, csoporthoz, hogy hosszú távon megőrizhessék az egészségüket – mondja Orsós Károly őrnagy Fotó: a szerző

Nem véletlenül hirdette meg a Veszprémi Rendőrkapitányság 2016-ban a Biztonságban a Bakonyban elnevezésű programot, amelynek kereté­ben a veszélyhelyzetekre is felhívják a turisták figyelmét. Ezek az előadások nemegyszer kint a természetben folytatódnak a jobb szemléltetés érdekében.

– Mindenkit arra biztatunk, hogy idős kora ellenére se hagyja el magát, bátran csatlakozzon valamelyik túrázó egyesülethez, csoporthoz, hogy hosszú távon megőrizhesse az egészségét – mondja Orsós Károly őrnagy, a Veszprémi Rendőrkapitányság főelőadója.

– Sokan szeretnek gombászni, ami kitűnő dolog az erőnlét megőrzéséhez, ugyanakkor a memóriát is próbára teszi, amikor azonosítani kell egy-egy egyedet. Fontosabb a természetjárásra való felkészülés! Az online és az offline térképek mellett az idősek főleg a papíralapút részesítik előnyben. Vigyázni kell azonban arra, hogy ne több évtizedes térképpel vágjunk neki a hegyeknek, mivel az időközben bekövetkezett változások miatt könnyen meg­lepetés érhet bennünket. Javaslom, hogy az érintettek szerezzenek be jó minőségű állami topográfiákat, amelyek az ország teljes területét lefedik. Erre azért van szükség, mert az erdők akár egyik évről a másikra jelentősen átalakulhatnak: főként a fakitermelés változtatja meg az arculatukat. A ritkábban taposott ösvényeket, például az országos Kéktúra útvonalát is belepheti a növényzet. Ilyenkor akár el is bizonytalanodhatunk, hogy vajon jó irányba megyünk-e. Tavaly a Kőris-hegy alatt egy rövid szakaszon derékig ért a csalán…

Az őrnagy hangsúlyozta, hogy az ismeretlen terepen időről időre készítsünk felvételt például egy-egy jellegzetességről, ami segítséget nyújthat eltévedéskor a visszataláláshoz, illetve ahhoz, hogy a keresők könnyebben megtaláljanak bennünket. Érdemes tehát megörökíteni az utunkba eső vízmosásokat, forráso­kat, tavakat, várromo­kat, é­­pü­letmaradványokat, jelzett tu­­ristautakat, mobil átjátszótornyokat, magasleseket, kilátókat, vadetetőket, tanösvények tablóit és egyéb táblákat. Baj esetén szerencsés, ha van nálunk sportóra, amellyel meg tudjuk határozni tartózkodási helyünk GPS-koordinátáit. Senki ne essen pánikba, ha telefonja azt jelzi, hogy az adott helyen (főleg a völgyekben) nincs térerő, akkor kapaszkodjon fel magasabb pontra a jobb vétel érdekében.

A segélyhíváskor a 112-es számot üssük be, ahonnan értesítik a rendőrséget vagy a mentőket. Adott esetben az eltűntek felkutatására mentőhelikopter is indul. Itt a Bakonyban sokszor segített már az eltévedtek felkutatásában a Bakonyfly egyesület a helikopterével. Azért, hogy könnyen észrevegyék a bajba kerültet, célszerű eljutnunk egy magasra pontra vagy tisztásra, ahol hamarabb észrevesznek bennünket. Az sem árt, ha szétszórjuk a hátizsákunk felszerelését és a ruháinkat, hogy könnyebben ránk találjanak. A jó tanácsok között az is szerepelt, hogy az egész napos vagy hosszabb kirándulásnak kockázatos egyedül nekivágni. Fontos továbbá, hogy ne csak a túravezető tudjon a terepen jól tájékozódni, hanem nekünk is legyen alapszintű tudásunk, mert ha a vezetőt valamilyen baj éri, kiszolgáltatottá válunk, s másokon sem tudunk segíteni.

Orsós Károly e hasábokon is felajánlotta, hogy a megye bármelyik településén szívesen tart előadást a témakörben akár egy nyugdíjasklub tagjainak, illetve bárkiknek, akik érdeklődnek a téma iránt

Mit tegyünk a hátizsákba?

Hosszabb kirándulásra feltétlenül vigyünk magukkal új kiadású térképet, iránytűt vagy GPS-es sport­órát. Nem árt, ha a feltöltött (!) telefonunk mobil internetes előfizetéssel rendelkezik. Elengedhetetlen a fejlámpa vagy zseblámpa, fényvisszaverő mellény, főleg akkor, ha már előre tudjuk, hogy sötétedésben fejezzük be a túrát. Vészhelyzet esetén nem árt, ha van nálunk síp. Korszerű hátizsákunkból természetesen nem hiányozhat a variálható öltözet és a megfelelő mennyiségű étel és ital.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában