Felkészült bringások

2019.04.25. 07:00

Az elméleti és a gyakorlati tudást is próbára tették Pápán

A Pápai Rendőrkapitányság szervezésében egyszerre két verseny helyi fordulójának, a Kerékpáros ifjúsági kupának és a Ki a mester két keréken? nevű vetélkedőnek adott otthont a levéltár udvara.

Polgár Bettina

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója elmondta, a Kerékpáros ifjúsági kupára az általános iskolák 7-8. osztályosait, a Ki a mester két keréken? elnevezésű versenyre pedig a 2007 és 2009 között születetteket várták.

– A középpontban a kerékpáros tudás állt. Mindkét versenyen KRESZ-tesztet kellett kitölteniük a gyerekeknek, ami a kerékpáros közlekedéssel volt kapcsolatos. Egyrészt közlekedési táblákat kellett értelmezniük a fiataloknak, másrészt pedig a kereszteződésben az elsőbbségi helyzetet kellett felmérniük az ábra alapján. Voltak olyan kérdések, amelyek a kerékpár kötelező tartozékaival foglalkoztak, vagy éppen a kerékpáron történő utasszállítással – magyarázta a címzetes rendőr alezredes.

Az elméleti feladatokat az ügyességi pálya követte, melyen olyan akadályelemekkel kellett megküzdeniük a diákoknak, mint a ferde palló, a rázópad vagy a mágneses körforgó. – Volt bóják közötti szlalomozás és eltolt folyosón kerékpározás. Ezek az akadályelemek azt próbálták szimbolizálni, hogy a városi közlekedésben is előfordulhatnak váratlan helyzetek. Éppen ezért tudni kell a kerékpár sebességén változtatni, a féket megfelelően használni, valamint előre gondolkodni. Azt is megmutatták ezek a feladatok, hogy milyen ügyesen tudják a gyerekek a kerékpárt kezelni, hányszor teszik le a lábukat a pályán, illetve mennyire tudnak egy kézzel kormányozni – fejtette ki Császárné Elek Veronika.

Négy pápai iskola és négy vidéki oktatási intézmény (Pápakovácsi, Vaszar, Mezőlak és Nemesgörzsöny) képviseltette magát a versenyen. A helyi forduló után mindkét verseny esetében a legügyesebb fiú és lány képviselheti a pápai kapitányságot a megyei megmérettetésen, melyet ma rendeznek Balatonfüreden.

Császárné Elek Veronika kiemelte, a Ki a mester két keréken? nevű versenyen két vaszari diák jutott tovább a megyei fordulóba, a Kerékpáros ifjúsági kupán pedig két helyi általános iskolás képviseli a Pápai Rendőrkapitányságot Balatonfüreden.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában