János testvér egyik kedvenc étele

2019.04.12. 16:00

Ízletes böjti étel a medvehagymás juhtúrós gombóc

A negyvennapos böjt a IV. századra vált általánossá a keresztény világban.

Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

Mivel a vasárnapokat az egyház nem tekinti böjti napnak, a VII. század óta szerdai nappal kezdődik a nagyböjt, így hamvazószerdától húsvét vasárnapig negyven e napok száma.

A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek – húst, tejterméket és tojást egyáltalán nem fogyasztottak. A böjt mibenlétéről, a böjti ételekről Toókos János bakonybéli bencés szerzetessel beszélgettem.

Fotó: Müller Anikó Hanga

– Szent Benedek szerint a szerzetes egész életét úgy kell élnie, mintha a negyven nap böjtjében lenne. Ezt nehéz lenne teljesíteni ma, de a nagyböjt életünk része kell, legyen. Ez nem egy tisztítókúra, sem önsanyargatás, fakírkodás, a lényege, hogy visszaszorítom vagy elengedem azt, ami a hétköznapokban köztem és Isten közé áll. A katolikus egyház a böjti péntekekre húsmentességet kér a híveitől, hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjtöt, ilyenkor háromszor lehet enni, ebből csak egyszer jóllakni. Ehhez az általános szabályhoz ki-ki hozzáadhat valamit, életviteléhez illesztve. Régebben, az emberek életmódja miatt nagyobb kihívást jelentett a húsról való lemondás.

Fotó: Müller Anikó Hanga

A böjt lényege, megtalálni, mi az, amit ha elengedek, közelebb jutok Istenhez, mondta János testvér. A közösségük vállalása ebben az időszakban, hogy nem esznek húst és nem fogyasztanak alkoholt. Beszélt arról, hogy húsmentes böjtben jobban oda kell figyelni, hogy a szervezet ne szenvedjen hiányt nyomelemekben, vitaminokban, a vasat pl. spenóttal, medvehagymával lehet pótolni, a fehérjét hüvelyesekkel, hallal. Ők böjtben igyekeznek a köreteket változatosabbá tenni, gyakran készítenek bulgurt, kuszkuszt. János testvér egyik kedvenc böjti étele a medvehagymás juhtúrós gombóc.

Hozzávalók: 1,5 kg krumpli, 66 dkg liszt, + a besamelmártáshoz kevés liszt, 2 fej vöröshagyma, 4 tojás, fehérbors, szerecsendió, só, 1 liter főzőtejszín, kevés margarin, 1 kg túró /ízlés szerint juh- vagy tehéntúró, vagy vegyesen/, medvehagyma, petrezselyem. A kockára vágott, sós vízben megfőtt krumplit – a leve felhasználható kenyérsütéshez, vagy leveshez – összetörte, hozzáadta a tojásokat, a lisztet, fűszerezte, diónyi gombócot formált a masszából. Margarinon megdinsztelte a vöröshagymát, belekeverte az apróra vágott medvehagymát, a petrezselyemzöldjét, felöntötte a főzőtejszínnel, megszórta liszttel, hozzákeverte a túrót. Lobogó sós vízben kifőzte a gombócokat, tepsibe rakta, leöntötte a besamelmártással, a tetejére füstölt sajtot reszelt és sütőben összemelegítette, amíg a sajt ráolvadt.

A kész étel. Fotó: Müller Anikó Hanga

Ízletes és tápláló böjti étel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában