Helikoptersimogatás és hagyományőrzés

2019.05.21. 07:00

Hadi bemutatóval köszöntötték a honvédelem napját Veszprémben

A Laczkó Dezső Múzeum és az LHSN.HU Egyesület negyedik alkalommal szervezte meg a honvédelem napi rendezvényét a Laczkó Dezső Múzeum Tanulmányi Raktárának udvarán.

Juhász-Léhi István

Fotó: Balogh Ákos/Napló

S. Perémi Ágota múzeumigazgató a Naplónak elmondta, a honvédelem napját 1992 óta ünnepeljük, ezért úgy gondolták, hogy az a helyszín, ahol egykor a szovjet laktanya volt, eléggé autentikus hely az eseménynek. Megtudtuk, a múzeum is rendelkezik militáriagyűjteménnyel, amit a Balogh Ákos által a létesítmény udvarára helyezett helikopter is megerősít.

Ugyanakkor amellett, hogy a hagyományőrző csapatok és az aktív katonák mindenki örömére minden évben eljönnek Veszprémbe, az is cél, hogy ilyenkor Veszprémben mindenkit vendégül lássanak. Újra találkozhatnak, beszélgethetnek családok, baráti társaságok, miközben folyamatosan vannak bemutatók, előadások, és láthatóak a nem mindennapi gyűjtemény darabjai is. Ráadásul az eseménynek nagy a látogatottsága, hiszen közel hatezer érdeklődő szokott részt venni a tanulmányi raktár udvarán rendezett bemutatón.

 

S. Perémi Ágota kiemelte a helikopterpikniket és a helikopter­simogatót is, amelyek mind nagy érdeklődésre tartanak számot. Mindezt a múzeumigazgató szerint még lehet fokozni, hiszen vannak még hagyományőrzők, akik küldetésnek tekintik munkájukat, és még nem jártak náluk.

Fotóriporter kollégánk, Balogh Ákos az egyik szervezője a napnak. Ő is a különböző hagyományőrző csoportokat emelte ki kérdésünkre azonnal, ugyanis nélkülük nem lehetne megvalósítani a rendezvényt, hiszen ők díjazás nélkül vesznek részt az eseményen, ami így évről évre belépőjegy megváltása nélkül látogatható. Május 21-e a honvédelem napja, amiről úgy emlékeznek meg a veszprémiek, hogy különböző nemzetek és korszakok hagyományőrzői összejönnek.

Természetesen a Mi-24-es helikopter, fegyverek, alkatrészek mellett látható volt a Magyar Honvédség aktív technikája is, hiszen itt voltak a földi repülésirányítók Szolnokról, BTR Várpalotáról, de Győrből egy légvédelmi rakéta is megtekinthető volt a bemutatók és előadások mellett.

Nem a militarista nevelés és a háborúk reklámozása a cél, emelte ki Balogh Ákos, hanem sokkal inkább a hagyományőrzésről és a hadi kultúrának a megismertetéséről van szó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában