szavazz és nyerj!

2019.08.23. 07:00

A megye hét csodája: Furcsa formájú kövek hevernek szanaszét

Augusztus 8. és 30. között szavazhatják meg olvasóink Veszprém megye hét legszebb természeti csodáját.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az elmúlt hónapban arra biztattuk olvasóinkat, jelöljenek olyan természeti látnivalókat, képződményeket, amelyeket különlegesnek tartanak. A beküldött jelölések alapján húsz csodát mutatunk be, naponta egyet-egyet, ábécésorrendben.

Olvasóink augusztus 8. és 30. között szavazhatnak, a lapunkban megjelenő szavazószelvényeken. A print szavazók között kisorsolunk egy darab 2 személyre 2 éjszakára szóló wellness pihenést a Hotel Caramell-be. Online játékunk a veol.hu oldalon található, aki játszani szeretne, szavazatát ITT adhatja le. Az online szavazók között a megyéket összevonva kisorsolunk egy darab 200 ezer forint értékű utazási utalványt.

A szentbékkállai kőtenger keletkezésekor, a vulkanikus utóműködés idején ezen a vidéken hévizes források törtek föl a föld alól, és a forró víz az itt található fehér homokot kemény kőhalmazzá cementálta, ragasztotta össze. Ebből jöttek létre a különböző alakzatok, sziklák, innen e kővidék megkapó változatossága.

A szentbékkállai kőtenger nevezetessége az Ingókő, egy gigantikus kőtábla
Fotó: Pesthy Márton/Napló

A kőtengert nemcsak az időjárási szélsőségek alakították, hanem a sziklák egy részét bányászták is. A Káli-medence szélén, a Salföldtől Kővágóörsön át a Hegyestűig húzódó sávban láthatjuk az egyedülálló természeti látnivalót. Közülük a legnagyobb és leginkább érintetlen kőhát Szentbékkálla határában fekszik: az itt található hatalmas sziklák sora a Káli-medence legjelentősebb geológiai értéke. A szentbékkállai kőtengerben kisebb ház nagyságú, furcsa formájú kövek hevernek szanaszéjjel. A közeli, kőhátra épült Kővágóörs is innen kapta nevét.

A szentbékkállai kőtenger nevezetessége az Ingókő, egy gigantikus kőtábla, amely kibillenthető, ha elég bátrak vagyunk, és a szélére állva kicsit ugrálunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában