Az autók után a hajók jönnek

2019.08.17. 07:00

Veterán autócsodák túráztak a Balaton partján

Egy vitorlásverseny prológjaként rendezték meg a Balatonfüred–Tihany–Dörgicse–Alsóörs–Balatonkenese útvonalon a veterán autók felvonulását és találkozóját.

Szendi Péter

Huszonegy évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy a tradicionális fahajók számára rendezzenek túraversenyt a Balatonon, amely egyben a régi hajók seregszemléje is. Az eseményre minden évben az augusztus 20-a előtti szombaton kerül sor Balatonkenesén. Négy éve Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke felajánlotta a Tabu-kupát egyben Bujtor István-emlékversenynek.

A verseny alapötletét egy 80-as években a Starnbergi-tavon régi hajók számára rendezett verseny adta, amelyre a Tabu hajó tulajdonosát, Kollár Lajost is meghívták. Az első Tabu-kupa olyannyira jól sikerült, hogy felvetődött az ötlet, hogy ne csak régi hajók, hanem veterán autók is szerepet kapjanak a rendezvényen.

Ez azóta hagyománnyá nőtte ki magát, így a Tabu-kupa nyitórendezvénye a verseny előtti pénteki napon a veteránautó-felvonulás a Balaton északi partján.

– Négy éve találkoztam Bujtor István feleségével, Judittal, s mint köztudott, István is a vitorlázás, a régi hajók nagy szerelmese volt. Mikor István elhunyt, felajánlottam a Tabu-kupát Bujtor István-emlékversenynek, amit most már negyedik alkalommal rende­zünk meg – mondta el Kollár Lajos, a verseny kitalálója és főszervezője, aki egy 1957-ben gyártott, 13 lóerős, 300 köbcentiméteres BMW Isettával vett részt a veteránautó-felvonuláson.

Az öt helyszínen tizenhat autóban gyönyörködhettek a nézők, a létszámot pedig minden évben limitálják, húsz fölé nem akarnak soha menni. Javarészt Mercedesek képviseltették magukat, de megtalálható volt Rover, egy 1964-ben gyártott MG-B, Fiat, sőt egy 1961-es születésű, 21 lóerős Trabant is. A nézők csodájára jártak az autóknak, nagyon sokan fotózkodtak a ritkaságok mellett.

 

A programsorozat tegnap kezdődött Balatonfüreden a Bujtor István-emlékműnél, ahol beszédet mondott Bujtor Judit, Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Kollár Lajos.

A Tabu-kupa augusztus 17-én 10 órakor indul a Kenese–Almádi–Kenese–Aliga–Kenese útvonalon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában