egészséges életmódra nevelés

2019.10.26. 07:51

Európa Balatonfüredre figyel: Fit fiataloknak szerveznek bajnokságot

Hét ország, mintegy hatszáz, 6-18 év közötti versenyzője mutatja be tudását a pénteken kezdődött, háromnapos Fit Kid Európa bajnokságon, a Szabadidő Központban, Balatonfüreden, amit a Magyar FitKid Szövetség és a veszprémi Magic Fitness Sportegyesület szervezett meg.

Kovács Erika

20191025 Balatonfured II. Class European Open Cup Fit Kid párosok versenye Folktale, Magyarország Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Fotó: Penovác Károly Veszprém Megyei Napló

Idén Magyarország ad otthont a 17. Fit Kid Európa bajnokságnak, ahol hét ország, mintegy hatszáz versenyzője mutatja be gyakorlatát egyéniben, párosban, kis-, és nagycsapat formációban. A sportolók az éves versenyek eredményei alapján kvalifikálták magukat a legrangosabb eseményre, amelyen a magyarok mellett spanyol, olasz, ír, svájci, angol és bolgár versenyzők mérik össze tudásukat.

Képünkön a Latino-Amadeus produkciót táncolják ír kislányok
Fotó: Penovác Károly/Napló

Edelényi-Szabó Veronika, a 70 tagú veszprémi sportegyesület vezető edzője elmondta, a Fit Kid húsz éve, magyar ötlet nyomán született, amely ötvözi a ritmikus sportgimnasztikát, a tánc, az aerobik, a talajtorna elemeit, amit a résztvevők koreográfiában mutatnak be, és fontos a megjelenés, a ruha is. Legfőbb cél az egészséges életmódra nevelés, a rendszeres mozgás, itthon ma már több ezren, hobbiszinten űzik ezt a sportot, mások versenyeznek, mert már diákolimpiai sportág is.

A kérdésre, hogy mennyire népszerű-e a fiataloknál az egészséges életmód, azt mondta, nagyon sok családban élvez prioritást a mozgás, az iskola utáni mozgás, ami nemcsak egészséget ad, hanem szép alkatot is. A Fit Kid versenyzői, sportolói között itthon főként lányok vannak, de a spanyoloknál sok a fiú.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Veronika kiemelte, a nyolc tagú zsűri nemzetközi összetételű, a versenyt tavaly az olaszországi Bibionéban rendezték meg, idén Budapest és Balatonfüred jött szóba, utóbbi főként a kitűnő balatoni környezet miatt győzött. Füreden a veszprémi sportegyesület szervezésében országos verseny már többször is volt, de nemzetközi még sohasem. A FitKid szövetség elkötelezett a környezettudatos nevelésben.

Vallják, hogy erre minden fórumon nevelni kel a fiatalokat, időseket, és a sportolónál, aki a táplálkozás, edzés, és a szabadidő eltöltésében is tudatosabb, alapvető igény a környezet tisztasága. Ezért a versenyen kiemelt figyelmet fordítanak a műanyagpalackok, papírhulladék szelektív gyűjtésére. Nem osztanak emléklapokat, mert hiszik, hogy a versenyt mással is lehet emlékezetessé tenni, amihez nem kell fákat kivágni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában