egy nagy cselekedet részese

2019.10.25. 07:00

Jótékonysági gála a templomok javára Pápán

Civil kezdeményezésre jótékonysági gálát szerveztek a pápai ferences és a nagydémi katolikus templom javítási munkálatainak előmozdításáért a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében pénteken.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A szervező Galla családtól megtudtuk, előbbi imahely számára 600, utóbbinak 230 ezer forint adomány gyűlt össze.

Schrei Balázs konferansz köszöntőjében elmondta, Ács Tas László festőművész két festményt ajánlott fel a templomok renoválásához. A nagydémi templom egyik oldalfala megrepedt, statikai munkát igényel, de padjaira is ráfér a felújítás. A ferences templomban pedig a villanyvezetékek cseréje vált szükségessé.

– A keresztet felmutató templomok támogatásával egy nagy cselekedet részesei vagyunk. Nyilván nem az épületek fontosak, hanem a szellemiség, amit hordoznak. Becsüljük meg, látogassuk jobban az imádságok és a szent áldozat helyét, vegyünk részt benne – emelte ki köszöntőjében Reisz Pál ferences szerzetes.

Mezei Zsolt főkönyvtáros, helytörténész vetített képekkel ismertette a két templom történetét
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mezei Zsolt főkönyvtáros, helytörténész vetített képekkel ismertette a két templom történetét, berendezését, szakrális tárgyait. Mint megtudtuk, a pápai ferences templom olasz barokk stílusban, a tornya a szentély mellett, a templomtesttől függetlenül épült meg 1677–80 között, pasztorációs központtá téve a kolostort. Egységes alaprajzú, nyugodt elrendezésű belső térrel, neorokokó főoltárral rendelkezik. A nagydémi katolikus templom 1794-től épült, később romantikus stílusban átépítették. Szentélye félköríves, hajója sík mennyezetes, a torony négy oldalán zsalus ablakok vannak. 1928-ban teljesen felújították.

A szünetben lebonyolított aukción a két templomot ábrázoló festményt 50 és 20 ezer forintért árverezték el.

Aradi László sümegcsehi plébános korábbi, a ferences templomhoz kötődő emlékeit osztotta meg.

– A ferences templomnak megmaradt egy olyan közössége, amelyik hallgatólagos fogadalommal elkötelezte magát mellette. Az elveszett paradicsom élményét kapja vissza, aki belép a szemnek ékes templomba, szépsége, játékos cirádái által. De az Úr házának ékességét nemcsak az aranyozottsága, díszítettsége adja. Mert az egyháznak élő kövekből kell épülnie, azon emberekből, akik élettel töltik meg a templomot. Ez az ékesség szintén nem hiányzik a ferences templomból – jegyezte meg Aradi László atya.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A műsorban fellépett Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek versmondással, a bakonybéli Szent Mauríciusz Kórus, Piller Károly, Piller Ádám és barátja énekkel, Somlai Nikolett Rózsa saját Mária-énekekkel, Simon Napsugár balett-tel, valamint az MH Bázisrepülőtér Air Force tánccsapata.

Galláné Horváth Gabriella az ötlet kapcsán elmondta, Mail József apát-plébános hirdette a templomban a felújításhoz az adakozási lehetőséget, a nagydémi templomot pedig egy kolléganője javasolta. A szervezést a Mária Rádió közössége is segítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában