Sokan félnek az oltástól

2019.10.29. 11:00

Megelőzésben nagy segítség az influenza elleni védőoltás

A háziorvosoknál elérhető az influenza elleni védőoltás, amelyet idén is sokan ingyen vehetnek igénybe, ám még nincs érdeklődés iránta.

Marton Attila

Debrecen, 2016. november 23. Dézsi Ágnes háziorvos influenza elleni védõoltást ad be egy páciensnek Debrecenben 2016. november 23-án. Az idei szezonban a 60 éven felüliek és a rizikócsoportba tartozók védõoltásához 1,3 millió adag térítésmentes influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Forrás: Czeglédi Zsolt / MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Október közepén szállítottuk a rendelőbe az influenza elleni oltóanyagot, ám talán az eddigi enyhe időjárás miatt is, egyelőre nem kérték a betegeink, mondta el Harsányi Gábor veszprémi háziorvos. A rendelőbe 120 oltóanyag érkezett, előreláthatólag a praxisban ennyien kérnek oltást.

A háziorvos tapasztalata szerint az elmúlt években csökkent azoknak a száma, akik beoltatták magukat, szerinte ennek legfőbb oka, hogy többen tartanak attól, az oltás miatt lesznek influenzások. A szakemberek minden évben a várható kórokozóval szembeni vakcinát állítják elő. Az tény, a vakcina legyengített vírust tartalmaz, azonban a betegség kockázata kicsi, a védőoltás feladata, hogy felkészítse az immunrendszert a betegség elleni védekezésre. Ezért sem adjuk be azt légúti vagy lázas betegség esetén, hanem megvárjuk, amíg a páciens meggyógyul, mondta Harsányi Gábor, aki azt is megjegyezte, a védettség kialakulásához másfél-két hét szükséges.

A védőoltást térítésmentesen vehetik igénybe többek között a hatvan év felettiek, az egészségügyi és szociális intézményekben dolgozók, valamint a krónikus légzőszervi vagy szív-érrendszeri betegségekben szenvedők.

Októberben megkezdte működését az influenzafigyelő szolgálat. A következő hónapokban 1332 háziorvosi és házi gyermekorvosi praxishoz tartozó lakos megbetegedési adatai alapján monitorozzák az influenzaszerű megbetegedések előfordulását. A kerületi és járási hivatalok a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok közül 100 orvost kértek fel arra, hogy rendszeresen küldjenek légúti mintát virológiai vizsgálat céljára az influenzás panaszokkal hozzájuk forduló betegektől.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában