Nem elég a tajszám

2020.01.29. 07:00

Erre figyeljen, ha gyógyszert váltana ki!

A felírási igazolás nélkül nem adhatnak ki gyógyszert a patikusok abban az esetben, ha valaki nem magának szeretné kiváltani a készítményt.

Marton Attila

Forrás: pixabay.com

A szabály idén januártól változott: míg korábban a gyógyszert felíró orvosnak ki kellett állítania a felírási igazolást, addig 2020-tól ez már nem kötelező feladata a doktoroknak, mondta el Alfási Tünde veszprémi gyógyszertári vezető. Ugyanakkor a beteg kérésére, valamint 14 éven aluli páciens részére történő vényírás esetén továbbra is minden esetben kötelező annak kiállítása és átadása. (A felírási igazolás hasonló a vényhez, azonban három vonalkódot tartalmaz.) A jogszabályok szerint a gyógyszerészek csak a felírási igazolás bemutatásával adhatják oda a gyógyszert annak, aki nem saját magának váltja ki a készítményt.

Ez pedig a hétköznapokban gyakran előfordul: valamennyi 14 éven aluli beteg esetén, vagy az ágyhoz kötött páciensek esetében a hozzátartozó megy a patikába. A patikavezető elmondta, többször előfordult már az elmúlt hetekben, hogy a hozzátartozó csak a beteg tajszámával érkezett a gyógyszertárba, ilyen esetekben, betartva a szabályokat, nem adhatják ki a gyógyszert. A helyzet kétféleképpen oldódhat meg: a családtag beszerzi a gyógyszert felíró orvostól a hiányzó recept formájú felírási igazolást, vagy a beteg látogat el a gyógyszertárba. Alfási Tünde ezért azt tanácsolja, amennyiben valaki nem biztos abban, hogy magának váltja majd ki a gyógyszert, akkor az orvostól mindenképpen kérjen felírási igazolást.

A helyzeten a jövőben segíthet majd, ha elfogadja a törvényhozás azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy az állampolgárok az EESZT-ben vagy egy kormányablakban meghatalmazást rögzítsenek: így a felírási igazolás nélkül, a meghatalmazás birtokában kiválthatja a hozzátartozó a gyógyszert a családtagjának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában