Ágyúval is lőtték

2020.01.23. 11:00

Ráfért a megújulás a tótvázsonyi református templom tornyára

Érdekes látvány fogadja manapság a községbe érkezőket. A felállványozott református templom mellett már ott áll az új, vörösréz burkolattal ellátott torony.

Molnár Sándor

A felállványozott templom és az új torony

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A Dunántúli Református Egyházkerület kapott egy nagyobb összeget a templomok renoválására, és így például a tótvázsonyiak is nekiláthattak a templomtorony megújításának. A különleges munkálatok késő ősszel kezdődtek el. És, hogy miért vált mindez szükségessé? A templom tornyának története sem mindennapi.

Tamás Gábor atya, a gyülekezet tavaly októberben kinevezett lelkipásztora elmesélte, hogy a régóta itt élőktől hallotta, hogy 1945-ben, a II. világháború befejezése utáni napokban orosz katonák arra fogadtak, hogy ágyúval el tudják-e találni a tornyot, és ez sajnos sikerült is nekik. A régi toronyról kiderült, hogy nem volt lerögzítve, csak a súlya és a bádoglemez tartotta a helyén. Kijárt már neki a felújítás, amelynek során érkeztünk el a mostani állapotokhoz. Időközben fény derült arra is, hogy a csúcsdísznek is komoly sérülései vannak, ezért azt is cserélni kell. Szerencsére találtak egy szakembert, aki még foglalkozik templomcsúcsdísz-készítéssel, és rekordgyorsasággal, két hónap alatt elkészítette az új díszt.

A felállványozott templom és az új torony
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Templomot, tornyot az ember a jövő nemzedéknek épít – fogalmazott Tamás Gábor református lelkész. Kiderült az is, hogy valamikor a közeljövőben, egy szélmentes napon egy 40 méteres hajódaru emeli majd a helyére az új templomtornyot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában