Javul a vízminőség

2020.04.23. 16:00

A vidrák eltűntek, a hínárt ritkítani kell a tapolcai Malom-tóban

A Malom-tavat két éve bérlő Ihász Csaba szerint mostanra a korábbinál lényegesen jobb a tó állapota, tisztább a víz, és lassan beáll a vízinövények aránya.

Tóth B. Zsuzsa

Ihász Csaba egész évben folyamatosan ritkítja a tapolcai Malom-tóban elszaporodó hínárt, így az alsó tó vize és medre mostanra a korábbinál jóval szebb, tisztább lett

Fotó: Nagy Lajos

Az akvarisztikával és kertépítéssel foglalkozó szakember szerint fontos a meglehetősen gyorsan szaporodó vízinövények folyamatos ritkítása.

– A nagyon elszaporodott tavirózsát ritkítani kellett, ugyanakkor más fajtákat ültettem az alsó tó medrébe. Eddig közel kétszáz tő vert gyökeret, tavaly már virágoztak a fehér, citromsárga, rózsaszín, sötétkék virágot bontó növények. Sajnos a kacsák pusztítják a tavirózsa bimbóit, de a szárnyasok mostanra néhány kivétellel eltűntek, mivel nincsenek turisták, akik etetnék őket. Amellett éppen költési időszak van, elvonultak lejjebb, a patakpartra költeni – mondta Ihász Csaba, aki örömmel nyugtázza, hogy mostanra sikerült úgy megtisztítania az elszaporodó gigantea hínártól a tó medrét, hogy már látszik annak az alja.

Ihász Csaba egész évben folyamatosan ritkítja a tapolcai Malom-tóban elszaporodó hínárt, így az alsó tó vize és medre mostanra a korábbinál jóval szebb, tisztább lett Fotó: Nagy Lajos

– A halakat korábban pusztító vidrák eltűntek, a szürke gém sem vadászik rájuk, azonban a tavaly a felső tóba betelepített halak, koi pontyok egy része leúszott az alsó tóba, onnan továbbjutott a patakba. Már megrendeltük a halak pótlását. A további feladatok között szerepel a süllőhínár és a gigantea hínár ritkítása, a víz tisztaságának fenntartása – mondta Ihász Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában