Küldjék családjuk kedvenceit!

2020.04.22. 07:00

Jobbnál jobb receptek jönnek olvasóinktól a szakácskönyvbe

Eddig már hatvanan küldtek be összesen száznál is több receptet felhívásunkra. A Mediaworks megyei napilapjainak idei, színes albuma a Családok szakácskönyve olvasóink legjobb receptjeiből címet kapta. Továbbra is várjuk az önök és családjuk kedvenc ételeinek receptjét. A kiadvány előétel, leves, főétel, desszert tematikára épül, és már gyermekek is jelentkeztek első elkészített főztjükkel, amihez rövid történetet csatoltak.

Fotós: Imre György

A könyvbe kerülő több mint 150 receptet szakértő zsűri választja ki Prohászka Béla Venesz-díjas, olimpiai aranyérmes mesterszakácsnak, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnökének vezetésével. A receptbeküldők között robotgépet, elektromos kuktát és aszalógépet sorsolunk ki.

Prohászka Béla a könyv lektoraként kiemelte, legutóbb Rubold Ödön színművész barátja halászléreceptje érkezett be hozzá. Régről ismerik egymást Gyuláról, ugyanis a színész számos darabban játszott a várszínházban. Hozzá hasonlóan a magyar színjátszás több legendás alakja is a Park Hotelben lakott Bessenyei Ferenctől Lukács Sándorig. Prohászka Béla pedig ott sajátította el a szakma fogásait, köszönhetően Parászka Tivadar igazgatónak és Brindás János konyhafőnöknek.

Prohászka Béla: olvasóink kitesznek magukért, kiváló recepteket küldenek be Fotó: Imre György

A legtöbb receptet beküldők közé tartozik az orosházi Mészáros Tünde és férje. Mindketten saját specialitásokkal jelentkeztek.

A halételeket, pörkölteket, sülteket nagyrészt én készítem. A málnakrémleves citromos-vaníliás túrógaluskával, pisztáciával és a málnás piskóta ugyanakkor Tünde keze munkáját dicséri – emelte ki a férj. Hozzátette, bármilyen ételt készítenek, Tünde lefotózza ezeket.

Az egyik legfiatalabb beküldő eddig a 28 éves, Káldon élő Kiss Zsolt. Szakács szeretett volna lenni, de aztán ez megmaradt hobbinak. A csokoládéhurka és a gyros fánk is felkeltette receptjei közül az érdeklődésünket.

Dr. Zsótér Brigitta a Szegedi Tudományegyetem docense, a mérnök karon tanít. Nagyon jó kezdeményezésnek tartja szakácskönyvünket többek között azért is, mert a helyi alapanyagokra épít és a családokat tartja szem előtt.

Maradandót alkothatunk szerzőtársaimmal együtt, ez a könyv ott lesz a polcon, bármikor levehető, és az unoka is láthatja majd egyszer a nagymama receptjét – hangsúlyozta Brigitta. – Ezekben a nehéz időkben otthon vagyunk, és igyekszünk kreatívan, értéket teremtve eltölteni az időt. A sütés-főzésnél pedig kevés kreatívabb tevékenység létezik. A zöldséges fasírtot küldtem be Zsótér módra, de már új ötleteim is vannak.

Kosztelnik Lászlóné Nagykanizsáról eddig tizenöt recepttel jelentkezett. Sajnos, most jobban ráér kísérletezgetni, mint amikor normális mederben zajlott a napi élet. Elmondta, pár éve özvegy lett, de a gyermekek továbbra is bearanyozzák az életét, és mindig készít nekik valami finomságot. A kiskertek javait szívesen használja a karfioltól és a cukkinitól a rozmaringig ételeinél.

Küldjék családjuk kedvenceit!

Sokan küldenek be mindenmentes ételekről recepteket. A kifejezés azt jelenti, hogy az alapanyag a legtöbb problémát okozó allergéntől mentes. Leggyakrabban a glutén, a laktóz, a tojás és a szója okoz problémát. Ezen receptek mellett továbbra is várjuk a család többi kedvencét is az alapanyagokkal és az elkészítés leírásával, valamint egy portréfotót a beküldőről. E-mail: [email protected], postai cím: Békés Megyei Hírlap, 5600 Békéscsaba, Kiss Ernő utca 3. A végső beküldési határidő: 2020. június 20.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában