Például a magunknál tartható készpénzre is vonatkoznak előírások

2020.07.07. 07:00

Érdemes odafigyelni a szabályokra, hogy kellemesen teljen a külföldi nyaralás

Nyaraláskor sok kérdés felmerül azzal kapcsolatban, hogy mi pakolható a bőröndbe és mi nem például a fürdőruha és a naptej mellé. Ahhoz, hogy a külföldi nyaralás tényleg felhőtlen legyen, nem árt tisztában lenni néhány egyszerű szabállyal, így sok kellemetlenség, felesleges adminisztráció vagy pluszköltség meg­spórolható.

Juhász-Léhi István

Vendégek egy londoni kávézóbanabrit főváros Soho nevű bulinegyedében. A koronavírus-járvány enyhülése miatt Nagy-Britanniában kinyithattak a vendéglátóhelyek,aszállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítottak a kötelező távolságtartást előíró szabályon is

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Facundo Arrizabalaga

Mi lehet az útipoggyászban, mennyi készpénzt, cigarettát, alkoholt, gyógyszert vagy akár gyümölcsöt vihet magával az utazó? Milyen engedélyeket kell beszerezni, ha például házi kedvencével szeretne nyaralni valaki? A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóság a lapunkhoz eljuttatott tájékoztatójában arra hívta fel a figyelmet, hogy a szabályok közötti eligazodást elsődlegesen az úti célunk segíti. Ugyanis az Európai Unió határain belüli, illetve azon kívüli utazásokra más-más szabályok vonatkoznak.

Ha valaki az Európai Unió tagállamai között utazik, akkor alapesetben a nem kereskedelmi céllal, tehát saját célra vagy ajándékba vásárolt termékek ki- és behozatalára nincsenek korlátozások. Vannak azonban olyan áruk (védett állat- és növényfajok, gyógyszerek, vadászfegyverek, alkohol- és dohánytermékek), melyek korlátozáshoz, engedélyhez kötöttek – ilyen a háziállat utaztatása is. Érdemes igazolást kérniük orvosuktól a folyamatos gyógyszeres kezelésben részesülőknek, mert csak a háziorvosuk által előírt mennyiségű gyógyszert vihetik magukkal tagállami utazásaikra.

Az EU-n belül házi kedvenc kizárólag olyan állatútlevéllel (pet passport) kísérheti gazdáját külföldi utazásra, amelyet az állat gazdájának lakóhelye szerint illetékes állatorvos állított ki. Speciális szabályok vonatkoznak többek között a vadon élő, veszélyeztetett állat- és növényfajokra, azok egyedeire, azok részeire, valamint a belőlük készült termékekre, ideértve a vadásztrófeát és a preparátumot is. Ezek behozatala és kivitele mind az unióban, mind harmadik országban alapvetően tilos.

Ajándéktárgyként megvásárolható elefántcsont, teknőspáncél vagy egzotikus bőrtermékek engedély nélküli behozataláért természetvédelmi bírság és akár hároméves szabadságvesztés is kiszabható!

Az EU-n belül a jövedéki termékek (alkohol, cigaretta, üzemanyag) szállításához nem szükséges engedély, de mennyiségi korlátozások vonatkoznak rájuk. Magánszemély, nem gazdasági célra adómentesen csak a kereskedelmi mennyiség alatti jövedéki terméket szállíthat. Kereskedelmi mennyiségnek számít már 800 szál cigaretta, 200 szivar, 110 liter sör, vagy például 90 liter bor és pezsgő. Behozható és kivihető a magángépjárművek és motorkerékpárok gyári üzemanyagtartályaiban lévő üzemanyagon felül kannában járművenként legfeljebb 10 liter üzemanyag. Az Európai Unión kívülről Magyarországra – 17 éves kor felett – légi úton 200 szál, egyéb módon 40 szál cigaretta, 16 liter sör vagy négy liter bor hozható be vám- és adómentesen. Alkohol- és dohánytermék kivételével különféle áruk légi úton 430 euró, egyéb módon 300 euró értékben hozhatók be vám- és adómentesen. 15 év alatti utasoknál 150 euró ez az értékhatár.

Ha úti célunk az EU-n kívülre esik, akkor a kivitelnél a célország jogszabályait is be kell tartani. Ezekről a szabályokról az érintett magyarországi diplomáciai képviseletek tudnak felvilágosítást adni.

Vendégek egy londoni kávézóbanabrit főváros Soho nevű bulinegyedében. A koronavírus-járvány enyhülése miatt Nagy-Britanniában kinyithattak a vendéglátóhelyek,aszállodák, a múzeumok, a turistalátványosságok, és lazítottak a kötelező távolságtartást előíró szabályon is
Fotó: MTI/EPA

 

Az adó- és vámhivatal arra is felhívta a figyelmet, hogy a készpénzre is figyelni kell: minden olyan, az Európai Unió külső határait átlépő utas, akinél tízezer euró, ennél több készpénz vagy ennek megfelelő összértékű készpénz-helyettesítő eszköz (például értékpapír, részvény, utazási csekk) van, köteles ezt írásban bejelenteni annál a vámhatóságnál, ahol az unió területére be- vagy onnan kilép.

Általános forgalmi adó alól mentes a külföldi utas által vásárolt termék, ha azt személyi vagy útipoggyászának részeként az Európai Unió területéről kiviszi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában