fontos szerepet játszik a megelőzésben

2020.08.16. 07:00

A görögdinnye egészségesebb, mint gondolnánk

A görögdinnye gyümölcshúsának piros színét karotinoid festékanyagainak, köztük kiemelten a likopinnak köszönheti.

Tóth B. Zsuzsa

A görögdinnye fogyasztása számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A likopin csak néhány élelmiszernövényben fordul elő, jelenléte leginkább a paradicsomban jellemző. Erőteljes víztaszító tulajdonsága miatt az élő sejtek membránjaiban, kötve helyezkedik el. A görögdinnye likopintartalma magas, és a karotinoidok közül jelentős a dinnye bétakarotin-tartalma is.

A görögdinnye antioxidáns hatású, laboratóriumi vizsgálatok alapján csaknem teljes bizonyossággal állítható, hogy a likopin számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik, ugyanakkor – a korábbi feltételezésekkel ellentétben – nem vesz részt az A-vitamin szintézisében. Kutatási eredmények azt mutatják, hogy a vér likopinkoncentrációja és a táplálékkal bevitt likopintartalmú zöldségek, gyümölcsök fogyasztása között egyenes arányú összefüggés mutatható ki. Vagyis a gyümölcsökkel és zöldségekkel szervezetünkbe juttatott likopin pont oda kerül, ahol arra a legnagyobb szükség van.

A görögdinnye kedvező élettani hatásának legfőbb oka a likopinmolekula antioxidáns tulajdonsága. A likopin kétszer olyan gyorsan képes befogni a szabad gyököket, mint a sárgarépából és sütőtökből ismert béta-karotin. A bőrben az UV-sugárzás káros hatását elsősorban a likopin fogja fel. Ismertek olyan tanulmányok is, amelyek a likopin egyéb, nem antioxidáns tulajdonságával összefüggő értékes biológiai hatását támasztják alá.

A görögdinnye fogyasztása számos szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedés megelőzésében lényeges szerepet játszik Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Ezek szerint elősegíti a hormonális és az immunrendszer működését, illetve egyéb metabolikus folyamatokat, ezáltal az egész szervezet egészséges egyensúlyának fenntartását. Ismert, hogy a likopin gátolja a koleszterinszintézist, ily módon pedig közvetve is csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Mindezek alapján a görögdinnye fogyasztása hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában