homokfa vagy ezüsttövis

2020.08.24. 16:00

A homoktövis valóságos vitaminbomba

Augusztus közepe-vége, szeptember a homoktövisszüret ideje. A növényt a homok aranyának is nevezik, a homokon érzi jól magát. Népies neve homokfa vagy ezüsttövis, levelei csillagszőrösek, ezüstös zöldek.

Müller Anikó Hanga

Deák Imre homoktövis-ültetvénye. A bogyók C-vitamin-tartalma tízszerese a citroménak

Fotó: Müller Anikó Hanga

Vadon termő változata több mint ezer éve őshonos nemcsak Ázsia északi részén, hanem Európában a Duna- deltától Finnországig, így Magyarországon is. Szereti a homokos talajt, a napfényt, de a Bakonyban is megterem. A telet jól viseli, a fagyok nem károsítják. Fehér virágai márciustól nyílnak. Termése tojás formájú, 7–9 milliméter átmérőjű, egymagvú bogyó, héjának színe a sárgától a narancsvörösig terjed. A 3–5 méteresre növő, sűrű bozótot alkotó tövises cserjét mi magunk is nevelhetjük a kertünkben. Legideálisabb ősszel telepíteni, miután ledobta leveleit. Mivel kétlaki, nő- és hímivarú egyedeket is kell ültetni. Termést csak a harmadik évtől hoz. Ha már van néhány növényünk, figyelni kell, mert buján sarjadzó hajtásai hamar beboríthatják kertünket. Óvakodni kell attól is, nehogy összekeverjük a mérgező termésű tűztövissel.

A homoktövis csodanövény, valóságos vitaminbomba. C-vitamin-tartalma mintegy tízszerese a citroménak, ezért is ideális a meghűléses betegségek megelőzésére, kezelésére. Védi és erősíti az immunrendszert, késlelteti az öregedési folyamatokat, műtétek után javítja az általános egészségi állapotot. Zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában is. Kedvezően hat a gyomor- és nyombélfekélyre, védi a májat. Gyulladáscsökkentő és hámosító hatása miatt felhasználják sebgyógyításra alkalmas krémekhez, E-vitamin- és esszenciális zsírsavtartalma révén pedig kozmetikumok hatékony összetevője.

Deák Imre homoktövis-ültetvénye. A bogyók C-vitamin-tartalma tízszerese a citroménak
Fotó: Müller Anikó Hanga

A gyümölcs nyersen is fogyasztható, de kitűnő csemege mézbe áztatva. A termést szárítás után megőrlik, télen naponta ajánlatos a gyümölcshúsból egy kiskanállal fogyasztani, joghurtba, kefirbe, folyadékba keverve. Lé formájában is kapható, mely kellemesen savanykás, tápláló ital. Feldolgozva dzsem, bor, ivólé, likőr, zselé, olajtermék is készül belőle. A levelek is gyógyhatásúak. Leírások szerint Nagy Sándornak a perzsa birodalom elleni sikeres hadjáratát a homoktövis segítette, a magas hegyeken átkelő elcsigázott emberek és lovak a levél fogyasztásával kaptak új erőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában