Pollen elleni küzdelem

2020.08.20. 11:00

Várhatóan a következő hetekben tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja

Sok allergiásnak kell a közeli napokban, hetekben nehéz időszakokra számítania. A Magyar Allergia Szövetség előrejelzése szerint az idén különösen erős parlagfűszezonra kell készülni, de kisebb mértékben más allergének is jelen vannak a levegőben.

Laskovics Márió

A visszatérő kánikulával a parlagfű pollenszórása ismét felerősödhet, több helyen a közepes, esetenként a magas szintet is elérheti. A tavalyi pollenadatok alapján várhatóan augusztus második fele, szeptember eleje felé tetőzik a parlagfű pollenkoncentrációja, ami a Magyar Allergia Szövetség elnöke, Nékám Kristóf elmondása szerint várhatóan nagyon magas lesz.

A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a magas tartományban várható. A pázsitfűfélék virágporának mennyisége ezzel szemben országosan várhatóan alacsony, helyenként közepes szintet érhet el. Jó hír, hogy az útifű, a libatopfélék, az üröm, a lórom, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a kenderfélék pollenjének koncentrációja országosan alacsony. A ciprus- és tiszafafélék, a hárs, valamint a fenyőfélék pollenje is megtalálható kismértékben a levegőben. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen elérheti a nagyon magas szintet.

A parlagfű pollenje okozta tünetek erőssége egyénenként változó, azonban minden allergiásnak ajánlott előre felkészülni a szezonra. Az aktuális helyzetről naponta tájékozódhatnak az interneten, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerének honlapján. Mint megtudtuk, a parlagfű virágporát jellemzően a reggeli és a délelőtti órákban szórja a levegőbe, majd ezt követően a szél szállítja tovább a pollenszemeket. A záporos, zivataros időjárás során jelentősen csökken az aktuális pollenterhelés.

Az allergia elleni gyógyszereket már a várható pollenszezon kezdete előtt egy-két héttel érdemes elkezdeni szedni, mert úgy a leghatékonyabbak. A pollenkoncentráció általában a hajnali, reggeli órákban a legmagasabb, ezért ezen napszakokban ne szellőztessünk. Légkondicionált helyiségben enyhülhetnek az allergiás tünetek, persze csak szakszerűen használt és karbantartott berendezés által. A rendszeresen cserélt szűrő ugyanis meggátolja, hogy a virágpor a beltéri levegőbe jusson. Emellett ajánlott a gyakoribb hajmosás, mivel a pollenek a hajunkról a párnánkra tapadhatnak, éjjel pedig fokozhatják a tüneteket. A ruháinkat naponta cseréljük tisztára, mosás után pedig inkább beltérben szárítsuk.

A parlagfüves területek felderítése, valamint a lakossági bejelentések kezelésének megkönnyítése érdekében 2013 óta működik a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Parlagfű Bejelentő Rendszere (PBR), melynek célja a hatósági eljárásban közreműködő szervezetek és a lakosság közötti információáramlás hatékonyabbá tétele. A megtett bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el, mellyel biztosíthatóvá válik a hatósági intézkedések gyors és zökkenőmentes lebonyolítása.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal tájékoztatása szerint a parlagfű elleni közérdekű védekezés ellenőrzése a Földhivatali főosztály kiemelt feladata. Külterületen és a zártkertekben az osztály munkatársai végzik a parlagfűvel szennyezett területek helyszíni bemérését, a belterületen való ellenőrzés a helyi önkormányzat jegyzőjének a feladata. Az ellenőrzés célja soha nem a büntetés kiszabása, hanem a pollenszórás, a parlagfű virágzásának megelőzése.

A hivatal munkatársai idén eddig mintegy 51 ezer hektár mezőgazdasági területet ellenőriztek. Összesen harminckét esetben állapítottak meg parlagfűvel való fertőzöttséget. A PBR-en történő lakossági bejelentéseket minden esetben kivizsgálják és szükség esetén megteszik a hatósági intézkedéseket. A hivatal 2019-ben a parlagfüves területek felderítése során 174.322 hektár területet ellenőrzött. A kiszabott növényvédelmi bírság összege 6,2 millió forint volt. Az idei ellenőrzések még tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában