Hétvégi finomság

2020.09.13. 11:00

Így készítsünk otthon finom kürtőskalácsot

A kürtőskalácssütéssel magunk is megpróbálkozhatunk otthon, legegyszerűbb parázs fölött sütni a grillen.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az ábrahámhegyi Szepesi Gusztáv vállalkozó évek óta készíti a finom süteményt, amelynek titka az apró fortélyokban rejlik. Nagyon fontos, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozzunk, megfelelő hőmérsékleten süssünk, és hagyjunk időt a tészta kelésének.

Egy kilogramm lisztből tíz normál méretű kalácsot süthetünk. A liszthez csapott evőkanál sót vegyünk, mely ne érintkezzen majd az élesztővel, ezért a liszt alá tegyük. Hat-hét dekagramm kristálycukrot és késhegynyi szódabikarbónát tegyünk bele. Olajat annyit, nagyjából egy decilitert, hogy olyan kemény legyen, mint egy jó lángostészta, jó minőségű tejbe egy fél élesztőt tegyünk. Nem jó a porélesztő. Egy kis citromlé, vanília- és rumaroma, illetve öt dekagramm jó minőségű vaj kell a tésztába. A túl hideg és a túl meleg tej sem jó, langyos legyen. Dagasszuk meg a tésztát, lágyabb lángostészta keménységű legyen. Ezután tegyük a hűtőbe, ott lassan kel, a hirtelen kelés nem jó neki. Nagyjából másfél óra múlva lesz jó, hagyjunk neki időt.

Kinyújtjuk olajos deszkán nagyjából egy centiméter vastagra és két centi szélesre. Olajozzuk a tetejét, csíkokat vágunk belőle, azokat úgy tekerjük fel a beolajozott kürtőskalácssütőre, hogy a szélek egymáshoz érjenek, de ne fedjék egymást. Ha új a sütőfánk, avassuk be, süssük üresen, hogy megbarnuljon. Ha nincs olyanunk, alufóliába gondosan becsomagolt papírtörlőhengerre is tekerhetjük. A grillsütőn fúrógéppel tudjuk forgatni kis fordulaton.

Olajozzuk a tetejét, csíkokat vágunk belőle, azokat úgy tekerjük fel a beolajozott kürtőskalácssütőre Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Sütés előtt beforgatjuk kristálycukorba és pihentetjük, hogy szépen feldagadjon. A sütő kevésbé meleg részén, alacsonyabb hőmérsékleten kezdjük sütni, hogy a tészta átsüljön, de a cukor még ne karamellizálódjon. Majd haladunk vele az egyre melegebb rész felé, ott olvad meg a cukor. Sütőtől függ, hogy mennyi idő alatt készül el, de fontos, hogy ne süssük gyorsan, mert nyers marad belül. Folyamatosan forgassuk közben, és a tészta ne érjen a sütőhöz, a parázshoz. Amikor a cukor megbarnul, akkor jó a kalács.

Beforgathatjuk például cukros dióba, kakaóba, fahéjba, de ma már a töpörtyűset is keresik. Végül vegyük le a kalácsot a fáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában