Az emlőrák az egyik legjobban gyógyítható daganattípus

2020.10.21. 11:00

Ne halasszuk el, mert életet menthet a szűrés

Az emlőrák az egyik legjobban gyógyítható daganattípus, de a korai felismerés ennél a betegségnél is meghatározó.

Marton Attila

Az október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Országszerte szimbolikus gesztusok, Veszprémben a betegségből felgyógyultak és hozzátartozóik sétája – amely idén a járvány miatt elmaradt – hívja fel a figyelmet a betegségre és a szűrés fontosságára.

– Az igazolt mellrákos betegek száma magas, a megyében évente 300 körül mozog, de az egyik legjobban gyógyítható és kezelhető daganat, hangsúlyozta Hornyák Lajos, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Osztályának vezetője. – Amennyiben időben és minél korábban – amikor a daganat kisebb, és nem képzett áttétet – fedezik fel, a gyógyulás esélyei jobbak – emelte ki az osztályvezető főorvos.

Hornyák Lajos főorvos elmondta: a szűrés mellett fontos az önellenőrzés
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Ezt a célt szolgálja hosszú évek óta a népegészségügyi szűrés: a 45-65 éves nők – ez az a korosztály, ahol a legtöbb emlődaganat előfordul – kétévente kapnak behívót ingyenes mammográfiai szűrésre. Hornyák Lajos, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Onkológiai Osztályának vezetője szerint vannak, akik azért nem vesznek részt a szűrésen, mert félnek az eredményétől. A baj akkor is megvan, ha nem tudunk róla, a korai felismerés viszont életet menthet, mondta erről a főorvos. Megjegyezte, Veszprém megyében az országos átlagnál többen vesznek részt a népegészségügyi mammográfiai szűrésen. Ha valakit rendszeresen szűrnek, könnyebb észrevenni a legkisebb változást is, mert a felvételek összehasonlíthatók. A főorvos elmondta, a szűrés mellett fontos az önellenőrzés: ha valaki elváltozást, csomót tapasztal magán, akkor a radiológiai osztály mammográfiai központja soron kívül megvizsgálja.

Amennyiben a mammográfiai vizsgálat eltérést mutat, és a daganatot a patológiai mintavételezés megerősíti, a több szakorvosból álló csapat dönt a kezelésekről. Erre azért van szükség, mert a diagnózis akkor teljes, ha a patológiai megerősítés mellett a daganat kiterjedésének igazolása is megtörténik. Míg korábban jellemzően műtéttel kezdődött a terápia, újabban a daganatot inkább kemoterápiával kicsinyítik, és ezt követi az operáció. Korszerű eljárásokkal sokszor csak a daganatot és környezetét operálják, és nem szükséges az emlő eltávolítása. A kezelés jellemzően kemoterápiával vagy hormonterápiával zárul, és az ellátás része a sugárkezelés is. A gyógyult rákbeteget öt éven át szorosabban gondozzák, majd utána tíz évig ritkábban további vizsgálatokat végeznek, hogy ha kiújulna a betegség, minél előbb felismerjék az elváltozást.

A főorvos elmondta, a Csolnoky kórházban rendelkezésre áll a megfelelő labordiagnosztika és patológia a szűréshez, és képesek a legkorszerűbb kezelést megadni az emlősebészeti háttér, a sugárkezelések és az onkológiai osztály révén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában