szenvedélyét a környezete is ismeri

2020.12.08. 07:00

Az ajkai Rácz György kivételes karácsonyi képeslapgyűjtemény birtokosa

Mikulás-ruhába öltözött kenguru kíván boldog ünnepeket az Ausztráliából érkezett képeslapon, egy másikon pedig egy hóember adja át karácsonyi és új évi jókívánságait. Rácz György országosan is ritka, mintegy 3200 darabból álló karácsonyi képeslapgyűjteménnyel büszkélkedhet.

Tisler Anna

Rácz György egyedülálló gyűjteménye néhány darabjával

Fotó: Tisler Anna

A lapok között vannak ritkaságok és nagyon régiek, 30-40 évesek is. A gyűjtő büszke arra, hogy ismeretterjesztő és sporttelevíziós csatorna üdvözlőlapjai ugyancsak bekerültek nem mindennapi kollekciójába.

A számos dolgot, például moziplakátokat, reklámtollakat, poharakat, ismert emberek aláírását, bakelitlemezeket gyűjtő férfi szenvedélyét a környezete is ismeri. Munkahelyén az ünnepek után mindig odaadják neki a partnerektől érkezett lapokat. Ismerősei szintén rendre meglepik több darabbal.

– A gyűjteményt karácsony előtt mindig előveszem, szívesen nézegetem, ugyanis szép emlékek jutnak eszembe róluk. Jó látni a régi ismerősök, egykori munkahelyi kapcsolatok kézírását. Emberekét, akikre jó érzés visszaemlékezni. Sok gazdasági társaság, amellyel egykor kapcsolatban voltunk, ma már nem is létezik. A lapok üzenete a szeretetről szól, mint maga az ünnep – hangsúlyozta a Naplónak nyilatkozva Rácz György.

Rácz György egyedülálló gyűjteménye néhány darabjával
Fotó: Tisler Anna

Mint mondta, régen, amikor még nem volt internet, mindenki képeslapot küldött. A gyűjtők válogathattak a legszebb darabok között. Azonban manapság már a jókívánságok kifejezése is átkerült az online térbe. Nagy szerencse szükséges ahhoz, hogy a gyűjtő rátaláljon egy különleges darabra – jegyezte meg Rácz György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában