Ehető remekművek

2020.12.16. 07:00

Hárskúton idén is felépült a mézeskalács falu

December 13-án jelképesen megnyílt a hatodik Mézes Hárskút kiállítás. A járványhelyzet miatt a szűk körű megnyitóról hiányzott a közönség, és a kiállítás egyelőre csak ablakon keresztül vagy a közösségi portálra felrakott képeken, illetve videofelvételen látható.

Molnár Sándor

Tábori Ferenc polgármester reméli, hogy a tilalom feloldása után a helyiek élőben is láthatják majd a remekműveket

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szervezők a körülmények ellenére mindenképpen szerették volna, hogy a Mézes Hárskút kiállítás hagyománya ne szakadjon meg a településen. Már csak azért se, hogy a családok a mézeskalácsból készült alkotások készítése közben közösen hangolódhassanak az ünnepekre.

Idén 18 család csatlakozott a kezdeményezéshez, de összesen mintegy ötven mézeskalács remekből állt össze a kiállítás anyaga, amit egyelőre a közösségi portálra feltett fotók és videó segítségével, illetve a művelődési ház nyitvatartási idejében, az ablakon bekukucskálva tekinthetnek meg a kíváncsi érdeklődők.

Mivel az elmúlt időszakban a művelődési ház munkatársai rendezvényeket nem tarthattak, ezért már másfél hónapja folyamatosan sütöttek, és készültek a Mézes Hárskút kiállításra, amelynek összes alkotása szerepel majd a helyi újság „mézes” különszámában is – tudtuk meg Bachstetter Anikótól, a kiállítás egyik szervezőjétől, aki elmondta azt is: bíznak benne, hogy javul a helyzet, és előbb-utóbb családonként beengedhetik majd az érdeklődőket a művelődési házba, a hangulatos és látványos kiállításra.

A hatodik Mézes Hárskút dekorációjához rengeteg természetes anyagot használtak, és feldíszítették a művelődési ház ablakait is. Készült egy betlehemes tájkép, rönkház, és mint helyi jellegzetesség, a templomot is megformálták mézeskalácsból. A helyiek „megsütötték” többek között a Papod-hegyi kilátót, egy különleges adventi kalendáriumot, és most is megihletett valakit a falugondnoki busz, amelyet idén szarvasok húznak. Látványos Polár Expressz vonat is került a terepasztalra, és a hagyományoknak megfelelően, többen a saját házukat formálták meg.

Tábori Ferenc polgármester reméli, hogy a tilalom feloldása után a helyiek élőben is láthatják majd a remekműveket Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szervezők terveznek virtuális tárlatvezetést az intézmény ablakába kihelyezett televízión keresztül, és élő bejelentkezésekkel is várják majd az érdeklődőket a közösségi színtér Facebook-oldalán, ahol 2021. január 6-ig lehet szavazni arra, hogy melyik mézes remek kapja meg a közönségdíjat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában